reportatge
Menys viatges a la targeta
El Govern vol implantar una rebaixa a les tarifes de transport públic per a incentivar-ne l’ús per part de la ciutadania. La mesura permetrà que moltes famílies rebaixin la despesa en aquesta matèria, ja que pagar gairebé dos euros per trajecte els toca molt la butxaca.
El dia a dia dels ciutadans del país acostuma a ser frenètic. Els desplaçaments entre les diferents parròquies són constants i hi ha molts ciutadans que opten pel transport públic. Per aquest motiu i per a incentivar-ne l’ús, el Govern ha decidit fer tarifes més atractives. La mesura es preveu de cara a mitjans de l’any que ve però entre els abonaments destaca un de 30 euros mensuals amb viatges il·limitats o la baixada de preu de manera molt significativa en el transport escolar. Unes noves tarifes que els usuaris indiquen que eren molt necessàries, ja que el bitllet de bus senzill val 1,85 euros.
En aquest sentit, la Mercè Rodríguez explicava que “he necessitat molts anys l’autobús i implica molt per a l’economia, jo l’agafava dues vegades al dia i em gastava uns 50 euros al mes”. A més, detallava que l’agafava a la Dama de Gel i anava fins a l’hotel Carlemany: “Trobo que és molt car tenint en compte les distàncies que hi ha a Andorra.” Sobre la mesura, destacava que “si ho fan, ho trobo molt bé” i apuntava que “tot el que impliqui un estalvi va molt bé perquè ara la majoria estem en ERTO i els diners no entren però les despeses segueixen sent les mateixes”. Tanmateix, afegia que “hi ha molta gent necessitada, cada vegada més. La vida a Andorra és una mica cara”.
En la mateixa línia, la Cristina es mostrava crítica i indicava que més enllà del transport públic “necessitem rebaixes per al lloguer, l’aigua, la llum, el menjar... S’han de rebaixar les necessitats bàsiques”. “És cert que amb aquests abonaments ens estalviarem part de la despesa però s’han de fer rebaixes a altres aspectes i apujar els salaris perquè no es pot viure.” D’altra banda, comentava que “en comptes de gastar-se els diners en la il·luminació de Nadal i la nòria, s’hauria d’haver destinat aquests recursos a la gent que ho està passant malament”.
Per la seva part, el Rodrigo Carvajal va manifestar que “tot el que suposi un estalvi em sembla una bona iniciativa, sobretot en el transport públic”. I posava en relleu que “hi ha molta gent que viu a Sant Julià de Lòria, per exemple, i es mou sempre amb transport públic i suposa una despesa molt gran pagar cada dia 1,85 per cada trajecte”. Carvajal no utilitza el transport públic cada dia, però expressava que “per als usuaris i les famílies que utilitzen el servei cada dia em sembla una mesura espectacular”.
La Nathalie, per contra, es gasta uns 100 euros al mes en transport públic: “Agafo l’autobús cada dia per anar a treballar o per portar la nena al col·legi i he de pagar un munt, no m’ho puc muntar d’una altra manera per anar a treballar.” “Penso que és una mesura molt important per al treballador i implicarà un estalvi que podré destinar a una altra despesa.”
Finalment, la Sonia exposava que ella es decanta per utilitzar el bus comunal: “Per a mi pagar 1,85 euros és massa car, no agafo mai aquesta línia perquè l’altre servei és més econòmic.” Així doncs, apuntava que “està bé la mesura que volen implantar, però també s’hauria d’intentar millorar altres aspectes perquè els busos van molt plens”.