pandèmia mundial
La Generalitat donarà una resposta "ràpida" a la petició d'aixecar restriccions
El conseller d'Interior afirma que són coneixedors de la relació amb l'Alt Urgell i que la decisió es prendrà en la reunió del Procicat
El conseller d'Interior de Catalunya, Miquel Sàmper, ha assegurat que "intentarem donar una resposta ràpida" a la petició del Govern perquè Andorra sigui considerada com la regió sanitària de l'Alt Urgell perquè pugui haver mobilitat entre els dos territoris a partir del 7 de desembre. Sàmper ha explicat que l'executiu del Principat ha plantejat la demanda en la reunió que han mantingut ell mateix i la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest matí amb els ministres Josep Maria Rossell, Joan Martínez Benazet i l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i que "no hem pres cap decisió" encara perquè correspon adoptar-la en el marc del Procicat, el Pla territorial de protecció civil de Catalunya.
De la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que "hi ha bona predisposició i voluntat d'ambdues parts". A més, ha remarcat que hi ha confiança per tenir una resposa a la solució en breu.
Miquel Sàmper ha remarcat que el govern català "som coneixedors de la correlació social i econòmica" entre la zona de l'Alt Urgell i Andorra perquè hi ha famílies repartides a les dues bandes de la frontera i gent que treballa al Principat i viu a la comarca catalana però no ha avançat en quin sentit es pot pronunciar la Generalitat.
Clau per al turisme
Els ministres andorrans s'han desplaçat a Barcelona per fer la petició que pot ser clau i definitiva per a aquest hivern i especialment per al sector de la neu. L'objectiu és aconseguir un acord que permeti l’arribada dels primers turistes just a mig pont de la Puríssima i no haver d’esperar fins al 21 de desembre, com està fixat en el pla de desconfinament català. La solució passa, com ja s’ha dit, perquè el Procicat no afecti els desplaçaments cap a Andorra i són els consellers d'Interior i Salut qui poden donar l’empenta final per ajudar Andorra, ja que és el Govern català qui té delegades les competències i no és una decisió de Madrid, que tampoc hi posa impediments.
A priori hi ha confiança en una entesa amb l’executiu veí, ja que les relacions actuals són bones i també s’ha implicat molt en les negociacions l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, que ha aprofitat els seus contactes polítics per fer veure que que hi ha moltes famílies dividides per la frontera. Per al Govern la prioritat és incloure Andorra en la regió sanitària de l’Alt Urgell durant la fase dos del pla de desescalada, que comença el 7 de desembre, de manera que es puguin aixecar les restriccions a la frontera abans del 21 de desembre. Hi ha confiança que les autoritats catalanes acceptin aquesta situació d’excepcionalitat, que encara que pot tenir un encaix jurídic difícil, en la pràctica només implica que la Generalitat doni l’ordre als Mossos d’Esquadra de permetre el pas dels vehicles, excepte els caps de setmana, quan el confinament serà per comarques.
Durant la reunió a Barcelona els dos ministres andorrans volen insistir a deixar clar que l’anomenat cordó sanitari permet a ciutadans d’altres zones d’Espanya que no estan confinades a viatjar fins a Andorra sempre que no facin parada a Catalunya.
Encara que això està tàcitament reconegut, hi ha certa confusió i es vol evitar que alguns viatgers es puguin trobar amb problemes quan travessin Catalunya.
Les expectatives avui són altes, en principi no hi ha veus contràries a la proposta d’Andorra i la Seu d’Urgell i aquesta solució donaria una mica d’oxigen al sector turístic, encara que l’escenari continuarà sent dolent fins que no es restableixi la mobilitat total amb els dos països veïns.
OBJECTIUS
Restablir la mobilitat és essencial per recuperar certa normalitat amb l’arribada d’alguns turistes i per evitar la divisió de les famílies per la frontera.
Els ministres volen evitar malentesos en l’aplicació del cordó sanitari perquè viatgers d’altres comunitats puguin arribar a Andorra sense problemes.