laboral
Carcellers de l'última promoció funden un sindicat
L’SPP està format per set agents que són els últims que s’han incorporat al cos de carcellers
El Sindicat de Personal Penitenciari (SPP) quedarà probablement formalitzat avui amb la publicació al BOPA. Serà el tercer sindicat de la presó juntament amb el SIP i l’SPA encara que anteriorment ja hi havien conviscut tres organitzacions sindicals amb una plantilla d’una seixantena d’agents.
L’SPP ha estat fundat exclusivament pels set carcellers de la 29a promoció –la darrera que s’ha incorporat– i amb l’aspiració que els quatre agents que s’incorporin també ho facin, ja que entenen que la seva situació laboral és molt diferent de la resta de personal que està adscrit als altres dos sindicats.
Fonts de l’SPP van diferenciar-se dels altres dos. Comencen de zero, precisen, mentre que tant el SIP com l’SPA tenen una llarga trajectòria, han viscut etapes diferents amb diversos canvis de direcció i gent que ha estat en diversos càrrecs, “i a més es barregen problemes personals, guerres internes, són com dos bàndols”, vam remarcar les fonts.
Demandes diferents
Els membres de l’SPP mantenen que els seus interessos i els de les promocions més antigues no coincideixen. Per començar, l’SPP defensa que en les promocions internes es tingui en compte el concepte de mèrits, i no només la veterania o experiència, “una demanda que s’ha quedat sense resposta”. Aquest és un aspecte important: “En la mobilitat interna hi té molt de pes el número de placa”, es queixen pel que fa a les possibilitats de millorar professionalment.
També volen remarcar que el possible mal ambient no ha estat el motiu de la fundació del sindicat perquè parteixen de la idea de potenciar “el consens, ser inclusius i treballar per professionalitzar i millorar el cos”. Per això es declaren oberts a tothom i sense “ànims d’entrar en guerres internes”.
El primer president del sindicat serà Francesc Garcia, que pren el lideratge amb molta il·lusió en un càrrec que té una durada de quatre anys. La seva intenció és no eternitzar-se en la presidència i que hi hagi un relleu amb un altre company que pugui aportar noves idees. Tot just comencen a caminar.
DIFERÈNCIES SALARIALS
La nova promoció ja era conscient que amb els canvis a la Funció Pública la seva feina estaria devaluada respecte a la dels companys veterans. D’entrada no tindran un complement de 430 euros mensuals que va ser suprimit abans de l’edicte per incorporar nous agents a la presó, ni tampoc els triennis. Tot això fa, segons les fonts del sindicat, “que existeixin diferències salarials molt grans”, un fet del qual ja eren plenament conscients quan va decidir optar a la feina a la presó.