Pandèmia mundial

Catalunya no permet viatges de lleure a Andorra

La Generalitat remarca que l'assimilació amb l'Alt Urgell no és perquè les famílies puguin venir de vacances

Xavier Espot ha anunciat la decisió de la Generalitat avui a la porta de GovernFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern ha anunciat avui que la Generalitat no autoritza els viatges a segones reside`ncies ni a hotels des del territori veí durant el període de Nadal i que els contactes amb el govern català "no han fructificat en el sentit que aspirem i reclamem" perquè es permetin aquests desplaçaments. Xavier Espot ha destacat que "el decret no s'adiu a les declaracions polítiques o a aquella demanda legítima i justa que havíem fet perquè no contempla una equiparació entre Andorra i l'Alt Urgell sinó que és simplement que permet desplaçaments de residents d'una comarca a l'altra i des de la perspectiva nostra és clarament insuficient".

Espot ha afirmat que es mantenen els contactes amb insistència perquè hi hagi una declaració política de la Generalitat per canviar aquesta interpretació perquè ha subratllat que la petició d'Andorra "és una justa contraprestació a tot el suport particularment en l'àmbit sanitari que fa molts anys que donem als residents de l'Alt Urgell". I ha posat com exemple el servei de diàlisi "però no només això hem ventilat pacients de l'Alt Urgell, hem fet més de 1.000 TMA" a residents de la comarca veïna i ha reclamat que per això "aquesta qüestió s'hauria de desbloquejar en els millors terminis".El cap de Govern ha assenyalat que els moviments que s'han autoritzat "no comporta cap millora per a Andorra, en tot cas per a l'Alt Urgell perquè permet que els andorrans puguin anar a comprar" i ha insistit que "s'ha d'anar un pas més endavant i a més no hi ha cap raó epidemiològica o sanitària que ho justifiqui". En aquest sentit, l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha manifestat a través de les xarxes socials que la petició del Govern d'Andorra "és justa", sobretot tenint en compte que la situació epidemiològica al Principat és " millor que la de Catalunya" i que s'haurien d'aplicar les mateixes condicions per ambdós territoris.

Les declaracions d'Espot han arribat poc abans que la consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, hagi manifestat després de la reunió del govern català que la resolució per assimilar la comarca de l'Alt Urgell amb Andorra no es va adoptar "perquè les famílies es puguin anar de vacances, és per donar resposta a la realitat fronterera per la interacció i les vincles importants que hi ha entre la comarca i Andorra". Budó ha remarcat que "a Catalunya hi ha un confinament perimetral i només es permet el creuament del perímetre per motius excepcionals, no per anar de vacances" i ha recalcat que de fet el que s'està demanant a la ciutadania és reduir la mobilitat i la interacció social "perquè podem estar a les portes d'una tercera onada i ja tindrem temps de fer vacances i de visitar el Principat d'Andorra".

Meritxell Budó ha recalcat que en el marc de la resolució adoptada per la Generalitat divendres passat els ciutadans de l'Alt Urgell i d'Andorra "es poden moure entre els dos territoris" com a comarca única igual que els de l'Alt Empordà per la seva comarca però aquesta lliure mobilitat no és aplicable a la resta de comarques catalanes per fer desplaçaments al Principat. Espot ha assegurat que de la mateixa manera que un resident del Barcelonès pot anar a una segona residència o a un establiment hoteler a l'Alt Urgell "no veiem perquè no ho podria fer a Andorra quan la nostra situació sanitària és tant o més bona que la de l'Alt Urgell o qualsevol altra comarca del Pirineu". I ha precisat que el Govern no s'ha marcat cap termini per aconseguir que Catalunya atengui la petició d'Andorra "perquè la resposta no està al nostre abast i seguim treballant i insistint".

Eleccions a Catalunya

El cap de Govern ha destacat que no considera que hi hagi "falta de lleialtat" de Catalunya per no permetre la mobilitat cap a Andorra perquè entén que "a les portes d'unes eleccions i amb una situació política difícil no ha de ser gens senzill" la gestió de la crisi sanitària. I ha apuntat que les autoritats catalanes sempre han escoltat el Govern "i hi ha hagut una bona predisposició però no s'ha acabat de plasmar jurídicament en aquest decret".

Exigència de Govern

Les viralitzades declaracions de la directora de Protecció Civil de Catalunya, Isabel Ferrer, en les quals afirmava que la mobilitat entre Andorra i el país del sud se circumscrivia “exclusivament” als residents de l’Alt Urgell han agafat a contrapeu el Govern, que ahir a través del ministre portaveu, Eric Jover, va demanar “claredat” a la Generalitat per tractar de resoldre una una situació que té en suspens el sector turístic.

“Malauradament la comunicació que ens arriba des de Catalunya no sempre és tan inequívoca com hauria de ser. Tant els ciutadans catalans com els ciutadans andorrans agrairíem que el missatge fos el més clar possible”, va manifestar Jover, que es va mostrar “convençut” que les autoritats catalanes “aclariran el seu missatge” en les properes hores “per no deixar dubtes sobre la seva interpretació”. Sigui com sigui, Jover va remetre’s “a les declaracions oficials i públiques de diferents autoritats catalanes”, en al·lusió a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, o al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

“Van dir que la mobilitat estava assimilada a l’Alt Urgell i que es permetia el desplaçament a la segona residència o en cas d’haver reservat un hotel. Ens quedem amb aquesta versió perquè és la que informalment per diferents càrrecs de consellers de la Generalitat se’ns ha confirmat”, va afirmar Jover. Així mateix, el ministre va realçar la millora de la situació sanitària al país i va assegurar que els ciutadans catalans “en cap cas es posarien en risc per venir a visitar-nos”.

Les reaccions polítiques

Sense pèls a la llengua, el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, va arremetre contra Ferrer. “Hi ha missatges que malgrat que no puguin tenir el mateix valor legal que el dels consellers sí que tenen un valor molt important per espantar les persones que tenien pensat pujar a Andorra a veure als seus familiars o anar senzillament a passar uns dies amb la seva bombolla de convivència”, va sostenir Naudi, força enutjat. “Sobta que malgrat els esforços del Govern hi hagi persones que giren en contra el seu missatge públic i ens deixen en una situació molt delicada”, va afegir. En aquest sentit, Naudi va asseverar que “no és de rebut que ens deixin en la situació que ens estan deixant quan després es fa el clam al multilateralisme i a la lleialtat institucional”, tot recordant la cooperació d’Andorra assistint pacients de Covid-19 de l’Alt Urgell i practicant TMA als transfronterers.

Amb un to més conciliador, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va excusar la directora de Protecció Civil de Catalunya. “Hi ha hagut una interpretació del gabinet jurídic de la conselleria de Salut que intenta limitar tots els eixos que puguin provocar un rebrot de la pandèmia, però haurà de ser modificat perquè tots els responsables polítics d’Andorra i la Generalitat ho veiem igual”, va dir. Mesurant també les paraules, des de L’A Ferran Costa va trobar a faltar “concreció” en les mesures i va instar les autoritats catalanes a tenir un posicionament més nítid.

Al seu torn, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va demanar “prudència” al Govern perquè “la pressa per anunciar decisions acaba esdevenint contraproduent”, ja que va considerar que “s’han fet anuncis amb certa pompositat sobre coses que no estaven definitivament tancades”. En darrer lloc, el líder de terceravia, Josep Pintat, va mostrar-se caut respecte a l’encreuament d’informació. “Vull pensar que tot això és fruit del que estem vivint, d’un desgavell propi de la pandèmia.”

EL SECTOR HOTELER LAMENTA EL DUBTE

El sector hoteler lamenta la incertesa generada arran de la possibilitat o no que els turistes catalans puguin accedir al país amb una reserva de pernoctació. Així ho va manifestar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, qui va assenyalar que “les persones truquen als establiments demanant si poden venir per les festes nadalenques i nosaltres ens seguim cenyint al que figura en el decret de la Generalitat, que amb una reserva hotelera sí que hi poden accedir”. Pujol va afirmar que malgrat la incertesa “encara ens arriba alguna reserva” i, “per sort, les que teníem en standby no les han arribat a cancel·lar”. Tanmateix, va destacar que esperen que el Govern o la Generalitat “ens aclareixi la situació actual”.

Govern exigeix claredat a Catalunya en l'obertura

tracking