La Llei d'eficiència energètica canvia el pla d'urbanisme

L’obligatorietat de pedra a les façanes passa de ser del 60 al 50 per cent

La Llei d'eficiència energètica canvia el pla d'urbanismeFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) ha afectat al pla urbanístic del comú d’Ordino. Des de fa 40 anys, la parròquia tenia establert que les façanes dels edificis havien d’estar formades per pedra del país en un 60 per cent i per altres materials en el 40 per cent restant. Però en la darrera modificació es canvien els percentatges i passen a ser tots dos del 50%. En aquest sentit, el conseller de X’Ordino Enric Dolsa va acusar la majoria d’aquell moment de prendre la decisió “per real decret”. El cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, va exposar que el canvi es va fer per “dotar els edificis de més eficiència energètica”. I va detallar que també “s’han inclòs materials nous que són més aïllants”.

Etiquetes:

Per la seva part, la consellera de l’oposició de MovemOrdino Sandra Tudó va lamentar que el nou pla “desdibuixa la línia de la parròquia” i va criticar les noves construccions de luxe perquè, si bé es manté la quantitat de pedra, “com que no tenim un màxim d’obertures i finestres establert tenim construccions massa modernes per la parròquia”. “No m’agrada tenir aquestes vidrieres tan grans perquè no s’identifica amb el nostre poble ni el nostre veïnatge”, va afegir. Tudó també va reiterar que el conveni amb el Govern sobre La cultura no s’atura s’ha fet a correcuita i ha provocat que el ventall de propostes que tenien els comuns “quedin apartades o emmascarades”.

Un altre tema controvertit va ser el lliurament i l’aprovació de la memòria dels comptes anuals de Secnoa, la societat explotadora d’Ordino Arcalís. Dolsa, tot i mostrar-se satisfet amb els números presentats, va recordar l’oportunitat que van tenir fa anys de fer entrar Crèdit Andorrà a l’explotació i que es va veure truncada pel vot en contra de l’oposició. Un pacte en el qual el comú se seguia guardant gairebé el 51% de la societat i no el 24% actual, i també suposava una injecció de 28 milions d’euros. També va remarcar que s’haurien estalviat els més 19,8 milions d’euros invertits en les pèrdues que suposava l’estació abans de l’entrada de Saetde.

Durant la sessió també es va aprovar un crèdit extraordinari per adquirir l’estructura d’un estripagecs de l’artista Pere Moles, situat a Cal Pal i que es reubicarà a la Ruta del Ferro.

tracking