Jocs d'atzar
“Pedagogia” per 'legalitzar' el joc espanyol
Els punts de venda dedicats en exclusiva són els únics autoritzats a importar la loteria
Un cop assolida “la fita” de rubricar el conveni amb la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (Selae) s’ha de culminar el procés per legalitzar la venda de jocs d’atzar espanyols. L’executiu aprovava a mitjan de desembre passat el reglament que regula les diferents llicències que atorgarà el Consell Regulador del Joc (CRAJ) prèvia sol·licitud per tal que els punts de venda –els quatre que hi ha al país dedicats exclusivament a això– puguin continuar fent l’activitat i, a més, esdevinguin els únics autoritzats a importar loteria. A partir d’aquest moment, tots aquells establiments que vulguin vendre’n de forma complementària en la seva activitat –com ara bars o quioscos– també hauran de comptar amb la perceptiva llicència i hauran d’adquirir les butlletes en aquests establiments autoritzats. Una adaptació que es vol assolir primer “fent pedagogia”, va remarcar el ministre de Finances, Eric Jover. Un cop passades les festes nadalenques, època especialment activa per a la venda de loteria, “continuarem explicant quins són els nous canals per vendre aquests productes” i, va afegir, es deixarà “el temps suficient” per a l’adaptació.
El conveni i la regularització consegüent permeten ja a l’Estat ser partícip de la recaptació fruit de la venda de les diferents loteries de la Selae (li correspon un 9,5%). El ministre responsable de la cartera de Finances va indicar que tindran dos canals d’informació per saber el volum de vendes: les declaracions d’importació i les que facilitin els establiments i la mateixa Selae, especialment pel que fa als jocs que es materialitzen per via electrònica, com ara les travesses. En el pressupost de l’exercici 2021 l’executiu ja ha calculat ingressar 1,1 milions d’aquestes vendes.
El conveni amb la Selae era el prioritari perquè el major “volum” de loteria que es juga al país és la d’aquest operador. Amb la ONCE se segueix parlant i aquí també hi intervé “Afers Socials per la particularitat d’aquest operador de joc”. Finalment, també resta pendent assolir un acord amb el sector de la banda francesa, amb France de Jeux, tot i que els seus jocs d’atzar tenen una presència molt més residual al país.
El titular de Finances també va assenyalar que “el nombre de punts de venda està obert, no es tanca als quatre actuals” i que en tot cas és una qüestió que queda en mans del Consell Regulador del Joc (CRAJ) i de la mateixa Selae si és que hi hagués interès a obrir un nou establiment dedicat a aquesta activitat.