PANDÈMIA MUNDIAL
Govern rebat les crítiques espanyoles per les vacunes
L’executiu surt en defensa pels atacs de part de la classe política i periodística del país del sud per la revenda de les vacunes al Principat
El corrent d’opinió que s’ha instaurat a Espanya en part de la seva classe política, alineada amb les tesis d’alguns mitjans de comunicació i referents d’opinió especialment detractors amb La Moncloa, amb referència a la revenda de vacunes a Andorra, va motivar que el Govern publiqués ahir al vespre un comunicat en defensa dels aprovisionaments del fàrmac de Pfizer/BioNTech.
Per rebatre la desinformació, l’executiu va manifestar que, a banda del projecte Covax, els acords bilaterals internacionals són “les vies previstes” perquè els estats tercers europeus, és a dir, països de l’Espai Econòmic Europeu i aquells microestats situats al cor d’Europa com Andorra, San Marino, Mònaco o Ciutat del Vaticà, “puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta d’estats de la Unió Europea”. En aquest sentit, el comunicat afirma que “a hores d’ara els acords bilaterals són la única via possible d’aprovisionament per als estats tercers”, atès que “de moment no s’ha pogut negociar de manera directa amb els laboratoris farmacèutics”.
Així mateix, l’escrit subratlla, tal com ha reiterat en múltiples ocasions el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en roda de premsa, que fruit d’aquests acords bilaterals “no es generarà un lucre econòmic per a cap de les dues parts, sense que això suposi un perjudici per al país de la Unió Europea que subministra vacunes als estats tercers”. A més, precisa que les dosis subministrades “aniran en consonància amb el percentatge de vacunació assolit pels països de la UE”. “L’objectiu primordial en una situació de pandèmia mundial és que la immunitat de grup es pugui assolir de manera equilibrada mitjançant un esforç conjunt i coordinat de tots els països afectats, evitant així que hi hagi regions on el virus podria trobar persones sensibles i seguir difonent-se”, glossa el comunicat.
Sobre aquesta qüestió, el Govern va recordar que l’entesa bilateral amb Espanya –i amb França– forma part de “les bones relacions transfrontereres que té Andorra amb els països veïns”. A tall d’exemple, l’executiu va remarcar que s’han realitzat més de 3.800 proves diagnòstiques de TMA als residents de l’Alt Urgell, amb accés gratuït. Paral·lelament, el Govern també va incidir en les prestacions socials que donaven cobertura als treballadors espanyols fronterers, entre les qual destaca l’accés als ERTO per assumir fins a un 75% dels seus salaris.
1.200 dosis més
D’altra banda, el titular de Salut va anunciar ahir a ATV que les 1.000 dosis de la primera fase d’enviaments que hi havia pendents ja són al país i va precisa que “se’n podran administrar 1.200 perquè si s’utilitza una xeringa adequada cada vial dona per a 6 dosis en lloc de 5”, com es feia inicialment. El ministre va exposar que el procés de vacunació a la població en general es farà en tres centres d’administració que encara s’han d’acabar de definir i que es farà en funció de l’arribada de més unitats del vaccí.
SDP FURGA EN LA GESTIÓ DEL VACCÍ
Progressistes-SDP va criticar ahir la gestió del Govern amb relació a l’arribada de la vacuna. Laia Moliné, membre de l’executiva, va demanar a l’executiu que “reconegui els errors comesos” i va reivindicar una gestió “transparent, eficient i ordenada”. “Ens beneficiem de la caritat europea. Ens trobem en una situació de desorientació en les relacions internacionals”, va dir. En aquest sentit, Moliné va advocar per seguir l’exemple de Mònaco “i parlar directament amb les farmacèutiques” per aconseguir una reserva de 15.600 dosis de tres multinacionals diferents.