PANDÈMIA MUNDIAL

L'11% del personal sanitari del SAAS rebutja vacunar-se

Benazet confia que alguns dels professionals del SAAS que no s’han adherit a la campanya “s’ho repensin” els propers dies

L'11% del personal sanitari del SAAS rebutja vacunar-seSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir en roda de premsa que un 11% dels professionals sanitaris del SAAS han declinat adherir-se a la campanya de vacunació contra la Covid-19. “És una xifra que anirà disminuint perquè hi ha gent que m’ha dit que canviarà d’opinió després de les xerrades informatives. Espero que s’ho repensin els propers dies”, va manifestar el ministre. En aquest sentit, tot i no tenir recollida la casuística, Benazet va deduir que es tracta de “problemes de por o algun concepte tècnic” que els genera dubtes. En qualsevol cas, va remarcar que aquest percentatge és una fotografia del present i que, per tant, es pot veure modificada a mesura que avanci la campanya de vacunació.

366 dosis fins dijous

Sense perdre el fil de les vacunes, Benazet va exposar que fins dijous un total de 366 dosis van ser administrades a professionals sanitaris, residents d’El Cedre, Clara Rabassa i l’Albó. Concretament, el ministre va explicar que en la segona jornada de vacunació es va procedir a vaccinar 136 persones, de les quals 105 corresponen a professionals sanitaris com ara metges, infermers, auxiliars d’infermeria o encarregats del transport sanitari, mentre que 13 van ser residents de l’Albó i 18 treballadors d’aquest geriàtric. Pel que fa a ahir es va administrar la dosi a “les parts que no afecten la cadena epidemiològica” de Salita i Sant Vicenç d’Enclar, encara amb brots actius.

Sobre el fàrmac de Pfizer, el ministre va assenyalar que la segona remesa de 1.000 vacunes va arribar dimecres al vespre –un dia més tard respecte al primer enviament per evitar un incident en el transport– i se’n podran aprofitar 1.200 dosis. “Si tens les xeringues adequades no es permet que quedi gens de líquid a l’espai mort. Els vials no són de cinc vacunes sinó que en podrem extreure sis”, va dir Benazet, que va subratllar la tasca del servei de compra del SAAS.

De totes maneres, tot i que el ministre va negar que aquest canvi de criteri tingui una repercussió en el preu final, Pfizer va anunciar ahir que canviarà les condicions en els subministrament de les vacunes als països de la Unió Europea. A tall d’exemple, en el cas d’Espanya, si fins ara rebien 72.000 vials del vaccí que corresponien a 360.000 dosis, a partir de dilluns la farmacèutica distribuirà només 60.000 vials ja que considera que amb aquestes ja està servint les mateixes dosis.

Les restriccions no van a m´es

D’altra banda, Benazet va ratificar ahir que la idea de l’executiu per a la setmana vinent és “no restringir més les activitats econòmiques ni qualsevol activitat social” tenint en compte l’evolució de les dades sanitàries de la pandèmia. Precisament, durant la jornada d’ahir es van diagnosticar 37 casos nous, una xifra que eleva a 9.416 el nombre total de contagiats. Pel que fa als casos actius n’hi ha un total de 786, mentre que ja hi ha 8.537 persones que han rebut l’alta mèdica. La xifra de defuncions és de 93.

Quant a les dades escolars, el ministre va assegurar que el nivell d’adhesió a les proves diagnòstiques és superior al 70% i va manifestar que els tests d’antígens als centres educatius han servit per diagnosticar 35 positius. Per tot plegat, hi ha 55 aules que estan sota vigilància activa, de les quals 10 en confinament total i 45, parcial. A més, n’hi ha 37 en vigilància passiva. Finalment, sobre els tests d’antígens, el ministre va anunciar que el Govern està treballant per fer una gran compra d’aquest material “a preus més assequibles”, mentre que en el cas de les TMA es podran realitzar fins a un cop per setmana fins al març.

EL BROT DE SANT VICENÇ VE D'UN GRAN CONTAGIADOR

Els estudis genòmics realitzats a partir dels casos positius detectats al brot de Sant Vicenç d’Enclar van descartar la presència d’una soca més infectiva, raó per la qual el titular de Salut va atribuir la ràpida propagació del virus al fenomen d’un “gran contagiador”. “Les mesures als centres sociosanitaris poden frenar el virus però no garanteixen al 100% que no es pugui produir cap contagi”, va afirmar el ministre. A més, va explicar que al geriàtric tots els residents s’han contagiat en aquest brot excepte un que ja va passar la malaltia a la primera onada. En conservar anticossos, no va ser necessari administrar cap dosi als padrins de la residència i només ho va fer als treballadors amb serologia negativa.

PREOCUPACIÓ PER LA INÈRCIA A L'ALÇA DE L'UCI

Paral·lelament, el ministre va expressar la seva preocupació per la inèrcia a l’alça de persones ingressades a l’UCI. Concretament hi ha 11 pacients Covid, dels quals 10 requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. “Els casos més greus apareixen a les tres setmanes de la infecció”, va declarar Benazet en al·lusió al brot de Sant Vicenç d’Enclar. Per tot plegat, va recordar que l’UCI està dimensionada per a 22 persones però que té capacitat per a ampliar-se fins a 38 llits. A banda, quant a la pressió sanitària, hi ha 23 persones ingressades a planta i a l’àrea Covid d’El Cedre hi ha 17 ingressats: cinc procedeixen de Salita, set de Sant Vicenç d’Enclar, un de l’Albó i quatre del servei d’urgències de l’hospital.

L'11% del personal sanitari del SAAS rebutja vacunar-se

tracking