reportatge
A la vora del precipici
Gairebé el 50% dels professionals sanitaris espanyols van acabar la primera onada de la pandèmia amb un alt risc de patir un trastorn mental. Així ho recull un estudi liderat per investigadors de l’IMIM-Hospital del Mar i dels centres d’epidemiologia, salut mental i salut pública de la xarxa CIBER, elaborat a partir d’enquestes anònimes a més de 9.000 professionals de 18 hospitals de Catalunya, el País Valencià, Madrid, Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc. I és que segons les dades obtingudes, el 45,7% dels sanitaris considera que la seva salut mental perilla i a més, tenen un risc alt de patir-la, és a dir, que requereixen una avaluació professional per confirmar la presència del trastorn.
Entre els participants de l’estudi l’afectació més habitual era la depressió, amb un 28% de sanitaris afectats. A més, un quart d’ells patia ansietat o atacs de pànic i el 22%, estrès posttraumàtic. Un altre fet a destacar és que poc més del 6% van abusar de substàncies. A més, 1 de cada 7 professionals té un trastorn mental discapacitador, amb les implicacions que això té per a la seva vida professional i personal.
Amb l’estudi també es va detectar que el 3,5% dels sanitaris van tenir pensaments suïcides i que el 0,1% va intentar fer-ho.
Els trastorns mentals van ser més freqüents en dones joves auxiliars d’infermeria, nascudes fora de l’Estat i no casades.