gossos

Escaldes no creu en la fiabilitat de l'ADN caní

Gili augura que hi haurà molts problemes a l’hora d’identificar les mostres i aposta per conscienciar la població

Escaldes no creu en la fiabilitat de l'ADN caníFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La parròquia d’Escaldes es va desmarcar el novembre passat de l’acord dels comuns per tirar endavant el projecte del cens caní a base de l’ADN que, a més a més, ha de servir per poder multar els propietaris de gossos incívics que no recullin les tifes del carrer. Per a la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, el sistema “no està suficientment validat i no hi ha casos de ciutats on s’hagi aplicat i hagi acabat resultant efectiu”.

En aquest sentit, Gili va remarcar que “perquè es pugui començar a valorar l’efectivtat de la mesura, hem de pensar que s’haurien d’aconseguir censar el 70% dels gossos de la parròquia” un fita que per a la cònsol és “complicada”. Un altre dels problemes que va exposar va ser el cost de l’analítica i la recollida de les mostres. “Qui farà aquesta recollida? I de quina manera es farà? Com et pots assegurar que quan es faci aquesta no té altres mostres i està contaminada?”, es demanava la cònsol, que va afegir que “hem de pensar que la recollida de mostres i el seu enviament als laboratoris té un cost, i no és barat. Un cop fet, si resulta que el gos en qüestió no ha estat censat, qui ha d’assumir el cost? És una càrrega més per al comú”.

Per a la màxima dirigent de la parròquia escaldenca, el que cal “és fer molta pedagogia i conscienciació” entre la població i no apostar per la via coercitiva. Gili va manifestar que la seva corporació està “treballant en campanyes de conscienciació perquè pensem que seran molt més efectives que els diners que s’invertiran en la creació d’aquests cens caní per ADN”.

Cal recordar que aquest dilluns, tal com va exposar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, comença la campanya conjunta de la resta de comuns per tal que els habitants del país censin els seus gossos. No obstant això, s’ha de remarcar que durant els primers vuit mesos de l’any, les corporacions parroquials assumiran el cost de la prova d’ADN, que té un valor estimat de 28,08 euros, però que el propietari s’haurà de fer càrrec, en tot moment, de l’analítica de sang del ca, que està xifrada en uns 18 euros. Escaldes ja va anunciar que tampoc aplicaria la taxa de tinença d’animals, que sí que aplicaran altres corporacions amb el mateix argument, que el que cal és fer pedagogia i conscienciació en lloc de multar.

EN CONTRA DE LA TAXA DE GOSSOS

Jaume Vilamajó, impulsor del grup en contra de la taxa de gossos, va destacar que el seu posicionament no ha canviat i que no només estan en contra de la taxa sinó també de l’ADN caní, que finalment no serà del tot gratuït, ja que comportarà el pagament de 18 euros d’una analítica. Vilamajó assegurava que “ens prenen el pèl amb la nòria, el telefèric del Carroi o el nou estadi comunal”. I apuntava que “s’haurien d’abaixar els sous els cònsols o prescindir ells dels cafès durant 15 dies”.

tracking