PANDÈMIA MUNDIAL
Cinquanta nous contagis i l'hospital suma tres ingressos
Salut notifica 50 contagis més i la xifra de pacients ingressats a l’hospital ascendeix a 36
La pandèmia no dona treva i tanca una setmana negra amb quatre defuncions per Covid-19 i un altre decés d’una padrina de Salita que es trobava ingressada a l’àrea Covid d’El Cedre però que a l’haver rebut l’alta mèdica no figurarà en les estadístiques de defuncions que elabora el Govern. En aquest darrer cas, la resident de Salita va traspassar ahir però des de l’executiu es va assenyalar que es tractava d’una persona que ja havia superat el virus i que va traspassar per “patologies prèvies”, motiu pel qual encara romania al centre sociosaniari de Santa Coloma. Sigui com sigui, ja hi ha almenys 96 persones que han perdut la vida a Andorra a causa del coronavirus.
Així mateix, en les darreres 24 hores el ministeri de Salut va notificar 50 casos nous de Covid-19, una xifra que eleva a 9.549 persones els casos acumulats des de l’esclat de l’emergència sanitària. Pel que fa al nombre de casos actius, aquesta xifra va disminuir en 14 persones i es va situar en 801 malalts. Quant a les recuperacions, ahir van rebre l’alta mèdica 64 pacients, de manera que la xifra total de persones que ja han superat el virus és de 8.652.
Pressió sanitària a l’alça
Respecte a la pressió sobre el sistema sanitari, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell té tres pacients més ingressats respecte a la darrera actualització sanitària. D’aquesta manera, ja hi ha un total de 36 pacients al centre hospitalari, dels quals 24 estan a planta i 12 a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Sobre aquests últims, cal remarcar que deu requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. Paral·lelament, l’àrea Covid habilitada a El Cedre té 13 usuaris, dels quals quatre provenen de Salita, cinc de la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, un de la residència l’Albó i tres són pacients que provenen del seu domicili i que van ser derivats des del servei d’Urgències.
Sobre la quarta jornada de vacunació, efectuada dissabte, el ministeri de Salut va informar que es van administrar 14 dosis del fàrmac de Pfizer a diversos professionals sanitaris que van rebre el vaccí a les instal·lacions del SAAS. Per tot plegat, amb aquest lleuger increment ja són 592 les persones que han rebut la vacuna al país.
D’altra banda, pel que fa al sistema educatiu del país, hi ha un total de 59 aules amb algun tipus de confinament, de les quals 14 estan aïllades completament i 45 de manera parcial. A més, el ministeri de Salut també investiga 39 classes més que estan en vigilància passiva.
El projecte Egalurg
La xarxa europea de cooperació Egalurg, liderada pel Centre Hospitalari Universitari de Tolosa, va posar a disposició d’Andorra un hospital mòbil per a la campanya de vacunació, segons va declarar la metgessa d’urgències del SUM 31 de la localitat francesa, Anna Ribera. En aquest sentit, està previst que la instal·lació, que actualment es troba a Navarra, on s’estarà un mes i mig, es desplaci posteriorment a l’Aragó, Catalunya i el Principat, tot i que encara està per concretar la data d’arribada a Andorra. L’hospital mòbil és una iniciativa única a Europa que permetrà rebaixar una mica la pressió en els centres de salut que administren la vacuna contra la Covid.
El projecte Egalurg es va crear el 2019 per millorar l’assistència sanitària en comunitats aïllades, urgències i catàstrofes a les dues bandes del Pirineu. La xarxa està cofinançada al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del Programa Poctefa 2014-2020, que té com a objectiu reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre els tres països.
PREGUNTES ALS QUE DIUEN "NO" AL VACCÍ
Els professionals sanitaris que han declinat, per ara, inscriure’s al registre informàtic del SAAS per adherir-se al procés de vacunació s’han vist sorpresos per una casella en la qual se’ls preguntava la motivació del seu rebuig a posar-se el vaccí, segons ha pogut saber el Diari. Aquest element, consideren, és un factor personal que podria vulnerar la seva intimitat i llibertat de decisió respecte a un vaccí que és de caràcter voluntari. Sobre aquesta qüestió, cal recordar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar en roda de premsa que un 11% dels sanitaris no es volen vacunar, tot i que va remarcar que confia que el percentatge vagi a la baixa a mesura que avanci la campanya de vacunació.