reportatge
'Stoplab' versió escudella
Arriben els cotxes, s’aturen i baixen la finestreta. Podria ser perfectament una escena d’un ciutadà que va a practicar-se una TMA, però en aquesta ocasió els vehicles que circulaven per la plaça Carlemany de Canillo passaven a recollir una escudella. “Nosaltres ja estem una mica rodats perquè per la castanyada ja vam fer un sistema igual de recollida amb cotxe”, afirma el cònsol major, Francesc Camp, que va saludant els conciutadans que s’acosten a la Vianda de Sant Antoni. “Està molt ben organitzat i molt ben pensat per minimitzar els riscos sanitaris”, valora l’Agustí Alucha, que ja porta 26 escudelles a l’esquena. Tot i que enguany la ració se servia en un tàper, això no ha evitat ampliar la seva col·lecció de plats. “He vingut a les sis del matí a buscar-lo”, afegeix. Qui també s’ha llevat d’hora és el Francesc, un dels coordinadors de l’esdeveniment. “Ahir ja vam estar treballant a la tarda tallant tota la verdura i pelant patates durant tres hores i avui portem des de les cinc del matí”, comenta. Tot i el sacrifici, l’esforç per mantenir viva una tradició que no s’atura malgrat la pandèmia és la major recompensa. “Vam fer un topall màxim de 800 racions que crèiem que logísticament podíem assolir. Amb totes les mesures que hem hagut de prendre, estem molt contents que hàgim tingut la possibilitat d’elaborar nosaltres mateixos l’escudella”, subratlla. Tot i les dificultats, el Dani confia que l’any vinent puguin repetir-se les escenes de germanor. “Sempre ens ajuntem i això és el que dona caliu al poble”, clou.