L'AFA autoritzarà l'emissió d'actius digitals
La majoria sosté que la proposició permetrà al sector esdevenir “una plaça de referència en l’àmbit europeu”
Els tres grups que donen suport al Govern ja adverteixen que es tracta d’un projecte “tècnic i feixuc”, però no per això consideren que no sigui necessari. Al contrari, els seus impulsors veuen en la proposició de llei d’actius digitals un instrument indispensable perquè Andorra esdevingui “una plaça de referència en l’àmbit europeu d’aquest sector”. En aquest sentit, una de les obligacions que es desprendran d’aquesta llei, segons va afirmar el conseller de DA David Montané, és la supervisió per part de l’AFA “de totes les activitats i emissions que participen en aquest ecosistema”.
Concretament, la missió de l’AFA serà autoritzar els tokens, és a dir, els actius digitals que formen part d’una empresa, per tal de “democratitzar un sector que només utilitzaven algunes persones sense seguretat jurídica”, tal com va declarar el conseller de L’A Marc Magallón. Així mateix, el text també habilita la creació de l’Andorra Digital Exchange (AndorraDex), una plataforma de negociació d’actius digitals basats en la tecnologia blockchain i LRD (Tecnologia de Llibre Registre Distribuït). A més, el conseller liberal va assenyalar que l’administració es podrà finançar a través de l’emissió de deute públic digital o fins i tot la creació d’una criptomoneda.
Al seu torn, el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, va posar com a exemple paradigmàtic l’aposta de la tecnologia blockchain per part de Malta. “El salari mínim ha pujat perquè els joves emprenedors que s’han establert han ajudat a impulsar l’economia de forma considerable”, va destacar. Sobre aquesta qüestió, Naudi va afirmar que el text “aportarà beneficis directes o indirectes” al teixit econòmic a l’hora de generar llocs de treball, i va ressaltar la importància d’establir “un marc de confiança” al voltant de les transaccions electròniques. “Amb aquesta llei permetem que Andorra pugi al tren dels actius digitals”, va expressar el conseller massanenc, partidari de convertir al país “en un pol d’atracció d’aquest talent”.
Precisament per aquest motiu, Montané va explicar que el projecte estarà sotmès a una fiscalitat “força atractiva” gràcies a una jurisdicció “àgil, segura i transparent”. D’aquesta manera, la proposició contempla una disposició transitòria que preveu que els residents que s’estableixin al Principat comptin amb “coeficients d’abatiment”, concretament amb una reducció en la tributació del 25% per cada any al país. En qualsevol cas, els tres dirigents van insistir que la llei dona garanties de protecció a l’inversor i van certificar el compliment de les normatives de prevenció i de lluita contra el blanqueig de capitals.
Finalment, el parlamentari demòcrata va asseverar que la intenció és que aquest projecte pugui veure la llum abans de final d’any i va precisar que en el seu procés d’elaboració ha comptat amb les millores, via esmenes, d’agents implicats al sector que van rebre l’esborrany del text el 18 de desembre, com és el cas de l’AFA, la UIFand, l’ABA, el Col·legi d’Economistes o el Col·legi d’Advocats, entre d’altres.