Pandèmia mundial
Veneçuela proposa per al Premi Nobel de la Pau al contingent cubà de metges
Andorra va rebre l'ajut d'una brigada sanitària conformada per 12 metges i 27 infermers
L'Institut Simón Bolívar de Veneçuela ha proposat per al Premi Nobel de la Pau al Contingent Internacional de Metges Especialitzats en Situacions de Desastre i Greus Epidèmies Henry Reeve de Cuba pel suport i la solidaritat que han donat al món durant la pandèmia de coronavirus. Andorra va ser un dels països que van rebre una de les brigades mèdiques cubanes durant la primera onada de coronavirus. En concret, van ser dotze metges i 27 infermers els que es van desplaçar fins al Principat per ajudar a evitar el col·lapse del sistema sanitari.
El president de l'Institut Simón Bolívar, Carlos Ron, va assegurar dilluns en un vídeo a les xarxes socials que han fet la proposta "recollint part de la crida dels pobles del món i, en particular, del poble de Veneçuela, per a la postulació del grup de metges al premi. Segons va explicar, "per les regles de postulacions", aquestes han de fer-les acadèmics o instituts de pau. "Vam recollir del poble veneçolà aquest agraïment que té a aquesta brigada pel suport i solidaritat que han donat a el món i ens sembla summament important que li donin aquest reconeixement", va subratllar Ron.
Per això, va considerar que "és important que rebin aquest reconeixement", ja que durant la pandèmia per Covid-19, "la més greu que ha viscut la humanitat en 100 anys", han mostrat que "la solidaritat preval i és la força amb la qual es pot combatre i sobrepassar aquesta dificultat".
Aquest grup de "metges internacionalistes" va ser creat per l'expresident Fidel Castro el 19 de setembre de 2005 per a auxiliar a l'estat de Nova Orleans (EUA) després del pas de l'huracà Katrina, però Washington va rebutjar l'ajuda. La seva missió és portar ajuda "humanitària-metge-sanitària a les poblacions víctimes de desastres naturals i epidèmies en altres països, i ajudar a la seva recuperació".