eDUCACIÓ
Humanium esdevé la quarta universitat privada del país
El centre d’estudis superiors oferirà formació en música instrumental
Andorra ja compta amb cinc centres d’estudis superiors, l’UdA i quatre centres privats. La darrera incorporació és la Humanium International University, que ja ha aterrat al Principat i comença amb l'àmbit de les arts i les humanitats, especialment amb estudis de música instrumental, tot i que la voluntat és anar ampliant l’oferta. El pròxim pas serà ampliar-ho a musicologia i altres tendències d’humanitats. “És una diferència respecte a la resta d'estudis d'ensenyament superior a Andorra”, va apuntar la titular d’Educació, Ester Vilarrubla.
La ministra va fer la presentació juntament amb el portaveu del centre, Eugenio Martín, que va detallar que Humanium és una universitat privada semipresencial que arrencarà el curs 2021/22 amb capacitat per acollir entre 150 i 200 alumnes. Tot i que Martín va destacar que “no és una universitat per massificar-se sinó que busca la qualitat”. La seu administrativa del centre està a la capital, a Ingeni Coworking, però segons va explicar funcionarà a través de convenis amb conservatoris, auditoris i altres entitats del Principat.
El centre té la intenció de treballar en tot l’espectre educacional: bàtxelor, màster i doctorat. Aquest fet és molt poc usual, de fet, no es dona en cap país de l'arc mediterrani. I la diferència amb el conservatori és que "no aporten pas el màster o doctorat". Així doncs, Humanium ha de ser un atractiu per al país, a més, segons indicava Vilarrubla, permetrà ampliar l’oferta musical al Principat. La ministra també va valorar que la instauració d'aquesta universitat és una bona notícia per al país i per a l'educació, ja que és “una oportunitat per situar Andorra a nivell internacional en l'àmbit educatiu i cultural”. Sobre l’inici de les classes, però, va reconèixer que el procediment serà llarg en tractar-se de titulacions estatals. Primer hi ha d'haver la demanda de creació de la titulació analitzada per una taula de treball, i un cop s'hagi aprovat, qualsevol universitat del país pot presentar un pla d'estudis que haurà de ser aprovat per l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA) i el Govern, especificava. Amb tots aquests procediments es vol “garantir una educació de qualitat” i va incidir en el fet que permetrà que estudiants del país no hagin de marxar a l’estranger.