Pandèmia mundial
El Sipaag intenta frenar el canvi a l'oficina Covid
El Sipaag desconfia de la contractació d’eventuals per fer de rastrejadors per por que la selecció sigui poc transparent
El sindicat dels funcionaris (Sipaag) s’oposa frontalment a la reforma que el Govern vol implantar a l’oficina Covid. El president de l’organització, Lluís Anguita, va ser contundent ahir: “Farem tot el possible perquè s’aturi, no té cap sentit ni explicació lògica.”
El Sipaag desconfia especialment de la selecció, que s’empara per la necessitat d’extrema urgència, perquè es farà sense edicte i per la via de la contractació directa. La fórmula no agrada gens. Segons calcula el sindicalista, cinc dels actuals rastrejadors “es quedaran sense feina” perquè no reuneixen els requisits que s’exigeixen, i vuit són funcionaris que també hauran de deixar el lloc perquè l’ocupin els eventuals que contractarà l’oficina, de l’1 de febrer al 31 de maig, amb possibilitat de prorrogar la relació laboral en funció de la situació de la pandèmia.
El Sipaag desconfia que en la tria es valori realment la capacitat dels aspirants i que les condicions que s’imposen permetin fer “una selecció poc transparent”, en una definició diplomàtica que vol dir decidir a dit qui tindrà la feina. També discrepa el sindicat que es demani un Mates 2 –carrera curta– i en canvi s’hagi descartat el B2 de català “com s’exigeix als edictes de l’administració. Què és més important, una carrera o parlar català i tenir experiència?”, va assenyalar Anguita, que va afegir que “no dormiria tranquil actuant d’aquesta manera”.
Barreja de personal
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar ahir que l’oficina Covid es va crear en un moment “de lluita per aconseguir el màxim de rastrejadors”. Es van fer contractacions a través d’una empresa de treball temporal (ETT) i amb persones cedides del SAAS i d’Actua Tech. El ministre va defensar que “s’hi està posant ordre perquè a partir de l’1 de febrer estiguin contractades a través de la Llei de funció pública”.
El representant sindical, en canvi, no entén per què es va optar per utilitzar una ETT, ja que “els currículums s’enviaven a Salut i d’aquí els derivaven a l’ETT per firmar el contracte per treballar a l’oficina”. Anguita va considerar més normal fer les contractacions al servei d’Ocupació, “on hi ha 900 persones esperant treballar. L’excusa de l’ETT no ens serveix perquè podien agafar interins i estalviar-se el cost de la subcontractació”.
El líder sindical va remarcar que els 22 traçadors actuals han demostrat la seva vàlua i tenen experiència sobrada per continuar fent la feina, però “alguns d’ells s’aniran al carrer perquè no tenen la carrera. No té cap explicació”. L’objectiu és aturar el procés de selecció “parlant amb l’oposició” o fins i tot per la via judicial.
Per al titular de Salut, la mesura servirà per millorar les condicions contractuals i alhora un estalvi, una afirmació que Anguita no comparteix: “Que ens diguin què s’estalvien, perquè els sous seran els mateixos, de 1.800 euros bruts, però amb gent d’Ocupació poden pagar el sou base o una altra quantitat perquè s’ha de reconèixer que és una feina dura, amb festius i que s’ha de valorar.”
En aquest sentit, va indicar que si des del principi s’hagués evitat la participació de l’empresa temporal “l’estalvi hauria estat més gran. Per què abans sí i ara no, per què ara cal la carrera, per què ens van dir que no al català, per què no van agafar interins des de l’inici ja que la Covid té data de caducitat?”, va mantenir el president del Sipaag.
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va seguir la línia argumental de Benazet: “Passar a contractar una vintena de persones com a interins ens dona un element d’eficiència per abaratir costos. L’oficina Covid és una peça més de l’estructura institucional. Hem hagut de crear-la del no-res. Hem de fer els ajustaments per a l’eficiència d’una institució pública.” Anguita, en canvi, no entén que es pugui prescindir de personal que fins ara ha estat fent la feina i que “coneix el programa Pandemium”.
LA FIGURA DE L'INTERMEDIARI
“L’equip actual està integrat per gent formada que ha fet molt bé la seva feina i ara resulta que alguns no serveixen per continuar”, es va lamentar Anguita, que va considerar que l’executiu “s’amaga darrere de la Covid per fer entrar gent nova”. El Sipaag argumenta que és impossible que amb 900 persones inscrites al servei d’Ocupació no s’hagin pogut trobar 22 perfils adequats, amb referència als inicis, quan es va fer una selecció prèvia abans de ser dirigits a una ETT “per signar allà el contracte laboral. L’executiu ho podia fer directament, sense intermediaris”.