Pandèmia mundial

L'optimització dels flascons permet arrencar la segona fase de vacunació

L’optimització dels flascons permet obtenir 300 dosis extra per vaccinar majors de 70 anys

L'optimització dels flascons permet arrencar la segona fase de vacunacióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir que el fet de poder extreure set dosis de cada vial del fàrmac de Pfizer, i no cinc com estava previst inicialment, ha fet possible començar ja la segona fase del pla de vacunació. El col·lectiu receptor d’aquest vaccí són els majors de 70 anys i de moment s’ha iniciat el procés amb els majors de 96 anys. A hores d’ara, i segons va informar Rosa Vidal, tècnica de Salut, el total de vacunes administrades són 871 i dijous se’n van posar a tres persones per sobre dels 96 anys de les 70 que el ministeri té censades en aquesta franja d’edat.

Quant al protocol, Vidal va detallar que el ministeri truca a cada persona que li correspon vacunar-se i se li dona hora perquè es traslladi a l’hospital a posar-se la primera dosi de Pfizer. Si és necessari, es facilita el transport sociosanitari al centre amb la Creu Roja. D’altra banda, si el padrí no pot sortir del domicili s’haurà d’esperar a ser vacunar amb una altra fórmula, ja que el ministre de Salut va recordar que ni amb la de Pfizer, que és l’única que ha arribat de moment a Andorra, ni amb la de Moderna es poden bellugar els flascons una vegada reconstituïda la fórmula i, per tant, no es poden subministrar fora del recinte hospitalari.

La planificació del ministeri preveu vacunar 300 persones de la segona fase amb les dosis de més que s’estan obtenint de la primera entrega d’unitats de Pfizer des d’Espanya. Quan es completin els 70 majors de 96 anys, als quals es vaccinarà també durant el cap de setmana, es podrà arribar a vacunar el grup de persones amb més de 91 anys amb les unitats que hi ha al país, segons va precisar la tècnica.

SANITARIS VACUNATS I POSITIUS

El ministre de Salut va anunciar també que hi ha hagut “dos o tres” professionals de l’hospital que han donat positiu per coronavirus els dies posteriors a rebre la primera dosi de la vacuna. Segons va afirmar Benazet, la infecció s’hauria produït a l’àmbit laboral o al seu domicili. El titular de Salut va comentar que aquesta situació “s’està produint arreu i no té relació amb la vacuna”. I valora que “és una llàstima perquè és una dosi perduda però és un risc que hi ha i que no podem evitar”. Els estudis apunten que la immunització contra la Covid s’assoleix deu dies després de rebre la segona dosi de la vacuna, que s’administra 21 dies després de la primera injecció.

Durant la primera fase s’han vacunat professionals i residents. Concretament, Vidal va especificar que s’han posat 84 vacunes a Clara Rabassa, 60 a El Cedre, 31 a la residència l’Albó, 79 a Salita, 7 a Sant Vicenç d’Enclar i 610 a l’hospital. Els receptors han estat en total 737 professionals sanitaris o sociosanitaris, 118 usuaris de residències i 13 grans dependents, un col·lectiu que es va acabar de vacunar ahir. D’altra banda, cal tenir en compte que en el cas d’alguns centres com la clínica Sant Vicenç no s’ha acabat la vacunació i s’ha reservat alguna dosi perquè es volen assegurar que les persones que no s’han infectat no estan en període d’incubació.

L’ACTUALITZACIÓ SANITÀRIA

Salut va notificar ahir 58 nous positius que eleven el total de casos al país a 9.837. A hores d’ara hi ha 751 persones que mantenen la infecció activa, 14 menys que dijous, i s’han produït 8.986 recuperacions des de l’inici de la pandèmia amb les 44 que s’han afegit les últimes hores. Tot i això, el que preocupa actualment és la pressió sanitària de l’hospital, sobretot a l’UCI. El nombre d’ingressats és de 37 persones en aquests moments, 13 de les quals es troben a la unitat de cures intensives, una dotzena en una situació d’intubació i ventilació mecànica. A més, a la planta d’El Cedre hi ha un total de quatre padrins ingressats: un de Salita, un de l’Albó i dos derivats des de l’hospital. A les escoles hi ha 20 aules totalment confinades i 46 de manera parcial.

EUROPA APROVA LA VACUNA D'ASTRAZENECA

L’Agència Europea del Medicament va aprovar ahir l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca que ha d’arribar a Andorra pel projecte Covax. El ministre de Salut va remarcar ahir que el Principat és soci d’aquesta iniciativa de l’OMS des de l’estiu i que això portarà al país 26.400 dosis en el primer trimestre de l’any, segons la notificació que ha rebut el ministeri de Salut, per les quals ja ha pagat 230.500 euros. Joan Martínez Benazet va comentar ahir al migdia que l’Agència Europea del Medicament haurà de fixar les característiques d’administració d’aquesta vacuna després de l’anunci de les autoritats sanitàries alemanyes alertant que el nou fàrmac no està recomanat per a majors de 65 anys. L’entitat europea va afirmar que no hi ha cap motiu per considerar que el medicament d’AstraZeneca no protegeix les persones de més de 65 anys. La fórmula d'AstraZeneca es preveu que sigui més fàcil de transportar perquè no requereix estar a temperatures tan baixes com les de Pfizer i Moderna i s’espera que això acceleri el ritme de vacunació.

tracking