Espanya apuja el seu pes en el valor de les importacions
L’any passat va representar el 67,8% del valor total de les mercaderies adquirides a l’estranger, tres punts i mig més que el 2019
El pes d’Espanya en l’origen de les importacions no s’ha reduït en temps de pandèmia. Tot al contrari, ha tornat a créixer un any més. Si el 2019 el 64,3% del total dels diners emprats en importar productes s’havia pagat a proveïdors espanyols, el 2020 el percentatge s’ha incrementat fins al 67,8%. És a dir, tres punts i mig. Aquest pes encara seria molt més gran de no treure de l’equació un fet excepcional: els 208 milions que al juny es van apuntar al capítol de obres d’art, col·lecció i antiguitats.
Aquests diners van correspondre a l’entrada al país del quadre de Paul Gauguin, Mata Mua, que Carmen Cervera ve treure d’Espanya per pressionar el govern del veí del sud per signar un acord de lloguer de la seva col·lecció privada, un conveni que es va tancar divendres. Que l’entrada d’aquests diners és excepcional ho corrobora el fet que l’any passat es van importar obres d’art per un valor de 221,5 milions, quan el 2019 ho van ser per 25.210 euros.
A tancament del 2020 el valor oficial de les importacions va ser de 1.310 milions d’euros, una xifra a la que s’han de restar els 208 milions del Mata Mua per poder fer una comparativa real. Així, sense el quadre de Gauguin, l’any passat es van importar productes per una valor de 1.102 milions d’euros. D’aquests, 743 van ser per pagar mercaderia provinent de l’Estat espanyol, el 67,8% del total. Si no es resta el valor del Mata Mua, el pes d’Espanya s’hauria enfilat fins al 72,6%.
Guanya Espanya, perd França
I si el veí del sud guanya pes en el valor de les importacions, qui el perd és el veí del nord, que any rere any es va deixant plomes pel camí respecte als intercanvis comercials amb Andorra. De França van venir l’any passat mercaderies per un valor de 122 milions d’euros. És a dir, l’11,1% del total si la comparativa es fa amb la xifra que surt de treure el Mata Mua de l’equació. Fa dos anys, el percentage va ser del 12%. Amb el quadre hauria estat del 9,3%.
I mentre Espanya continua a l’alça, França, l’històric segon gran proveïdor de mercaderies a Andorra, segueix la línia a la baixa que va iniciar l’any 1993 i que sembla no tenir aturador. La situació actual xoca amb el que passava fa 27 anys quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat. El 1993, el primer any en què Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les provinents de França era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així mentre que, amb dades a 31 de desembre de l’any passat, el percentatge de les importacions provinents del veí del sud ha crescut uns 30 punts en poc més d’un quart de segle, el de les arribades del nord ha disminuït en 24. Un pes, el de França, que sobretot ha anat a parar a Espanya.
La caiguda del pes de les importacions de França té diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu, per exemple, hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció.
Això, juntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i sovint tancada a l’hivern, també és un fre. Un altre factor residiria en el pes que tenen els residents d’origen espanyol respecte a tota la població.
Després d’Espanya i França, el tercer país amb més pes és Alemanya, però només amb un 4% i per un valor de 45,1 milions. El segueixen Xina i Itàlia amb el 2,9% i 32,7 milions cadascuna.
Afectació de la Covid-19
La crisi sanitària i econòmica de la Covid-19 ha afectat i força el volum de les importacions i el valor de les mateixes. Fent, de nou, l’exercici de treure el Mata Mua de la totalitat, el valor de les importacions l’any passat va ser de 1.102 milions d’euros. És a dir, una caiguda del 20% respecte als 1.378 milions d’euros en què es va tancar el 2019. La del 2020 seria una xifra similar a la que s’aconseguia en els pitjors anys de l’anterior crisi econòmica. Si la comparativa es fa sense treure del total el valor del quadre de Gauguin, la baixada respecte a fa dos anys seria de només un 4,9%.