Afers exteriors

Andorra deixa de reconèixer Guaidó com a president de Veneçuela

El Govern segueix la línia de la Unió Europea que des del passat 6 de gener ja no el considera el màxim mandatari

Andorra deixa de reconèixer Guaidó com a president de VeneçuelaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha deixat de considerar Juan Guaidó com a president de Veneçuela. Ho fa unes setmanes després del comunicat sobre Veneçuela fet públic el 6 de gener per la Unió Europea en què anunciava que ja no reconeixia el líder de l’oposició com a president interí del país sud-americà. Sense deixar de reconèixer-lo com una veu líder de l’oposició al chavisme, els 27 eliminaven aquest títol per a Guaidó, després que el control de l’Assemblea Nacional tornés a mans de l’oficialisme del president Nicolás Maduro després de la victòria del chavisme en les eleccions legislatives del passat mes de desembre.

Preguntat pel Diari sobre la posició oficial d’Andorra respecte a Guaidó, la resposta de l’executiu comença recordant que “en un comunicat oficial, el febrer del 2019, el Govern d’Andorra manifestava el desig de buscar una solució pacífica i negociada a la crisi de Veneçuela a través d’un procés democràtic que permetés al poble veneçolà decidir el seu propi futur, celebrant unes eleccions presidencials lliures i transparents”.

El text continua indicant que “en aquell moment el Govern d’Andorra considerà que Juan Guaidó era el president encarregat de dur a terme un procés destinat a celebrar unes eleccions democràtiques, justes, transparents i plurals”.

La resposta oficial de l’executiu recorda que “el mandat de Juan Guaidó en tant que President Encarregat va exhaurir-se a inicis de gener del 2021 un cop acabada la legislatura parlamentària (2016-2021)” i afegeix que a partir d’ara i igual que ho fa la Unió Europea, Andorra considera Juan Guaidó com a un representant de l’oposició a Veneçuela, un interlocutor privilegiat, però en cap cas com a l’únic representant de l’oposició”.

Connexió iberoamericana

Amb Andorra com a amfitriona de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern, la resposta de l’executiu també fa referència a aquest esdeveniment. “D’altra banda, cal tenir en compte que Andorra ostenta la presidència de la Conferència Iberoamericana i organitzarà la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que se celebrarà el pròxim mes d’abril. La voluntat durant la presidència andorrana sempre ha estat de facilitar el diàleg tenint en compte les preocupacions de cadascun dels Estats membres de la Conferència Iberoamericana, respectant el principi del consens com a pedra angular del procés de decisió”, s’indica a la resposta.

Cal recordar que el 4 de gener del 2019, dinou països de la Unió Europea (UE), entre els quals França i Espanya, van signar una declaració conjunta de suport i reconeixement a Juan Guaidó com a “president encarregat de Veneçuela” amb l’objectiu que “convoqui eleccions presidencials lliures, justes i democràtiques”. El mateix dia, el president de França i Copríncep, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reconeixien l’escollit president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela com a president del país sud-americà. També aquell mateix dia, Toni Martí convocava un consell de ministres extraordinari –era un dilluns–, per reconèixer Guaidó com a president del país.

L’executiu actuava així en la mateixa línia que la majoria de països d’Europa i altres del món occidental, com els Estats Units, i justificava aquesta decisió en considerar que aquell era el camí per aconseguir eleccions lliures i democràtiques a Veneçuela. En el comunicat de premsa que es va emetre aquell dia el Govern assegurava que “l’únic mandat que té Guaidó és convocar eleccions i que en cas que Nicolás Maduro ho hagués fet, el Principat no hauria actuat en aquesta línia”.

Malgrat que el Govern sí que va reconèixer Guaidó com a president interí de Veneçuela, no va fer el mateix amb l’ambaixadora a Andorra que va nomenar el líder de l’oposició a Maduro.

L’Assemblea Nacional veneçolana va nomenar el 19 de febrer del 2019 Carmen Albindingue com a màxima representant diplomàtica de Veneçuela a Andorra. El Principat passava a tenir dos ambaixadors de Veneçuela, ja que el de França, Michel Mujica, nomenat pel govern del president Maduro el 2014, també era el principal representant diplomàtic veneçolà al Principat. Un dia després del nomenament, el aquell dia portaveu del Govern, Jordi Cinca, assegurava que “a efectes oficials i pràctics” l’ambaixador de Veneçuela al Principat continuava sent Michel Mujica.

tracking