Pandèmia mundial

Cimera a l'abril i semipresencial

El Govern treballa per celebrar l’esdeveniment l’última setmana d’abril amb delegacions d’Espanya, Portugal, Guatemala i República Dominicana

Cimera a l'abril i semipresencialARXIU

Creat:

Actualitzat:

Després de diversos ajornaments i encara amb la incertesa de l’evolució de la Covid-19, el Govern treballa perquè la XXVII Cimera Iberoamericana es pugui celebrar la darrera setmana d’abril al Principat amb un format híbrid. En concret, el que es planteja és que hi hagi una petita part dels participants en l’esdeveniment internacional que sí que es desplacin al Principat i que la resta segueixi els actes i les reunions de manera telemàtica. Els països que visitarien Andorra serien Espanya i Portugal, per proximitat, així com el país que va ser seu de la Cimera l’any anterior, Guatemala, i el que té el repte d’organitzar-la l’any vinent, República Dominicana. En total, doncs, cinc països comptant Andorra tindran delegacions presencials al país mentre que la resta seguiran les reunions a distància. Tot plegat, òbviament, condicionat a l’evolució de la pandèmia tant al Principat com a la resta de països involucrats.

L’objectiu de l’executiu amb aquesta fórmula híbrida que combina una part presencial amb una telemàtica és treure la màxima rendibilitat de l’esdeveniment malgrat les circumstàncies provocades per la pandèmia. Dit d’una altra manera, aconseguir que encara que sigui amb un impacte evidentment molt menor del que es preveia, que el teixit econòmic del país també surti beneficiat del fet que Andorra sigui la seu de la cimera. A més a més, l’esdeveniment també ha de permetre donar a conèixer Andorra mediàticament i internacional.

Menys seguretat i menys cost

La fórmula escollida per l’executiu per dur a terme una Cimera híbrida només afectarà la reunió de caps d’Estat i de Govern. La resta d’accions previstes amb els diferents ministres dels països participants es faran totes de manera telemàtica. Tot plegat farà que les dimensions de l’esdeveniment amb què treballa el Govern siguin evidentment molt menors a les que s’havien planejat abans de la pandèmia. Això comportarà també diversos canvis pel que fa a l’organització de l’esdeveniment. La més important és la part de seguretat. Malgrat que encara s’ha d’acabar de planificar, és possible que no sigui necessària l’ajuda dels cossos de seguretat dels països veïns per dur a terme el succés, ja que el nombre de persones que vindran serà molt menor al previst.

Al mateix temps, això també comportarà que els costos que s’havien previst inicialment perquè Andorra pogués exercir de seu de la Cimera es vegin reduïts substancialment. Si bé és cert que caldrà una inversió en l’àmbit tecnològic per poder dur a terme les connexions amb els diferents països de manera segura i garantida, també ho és que no caldrà dur a terme tot el desplegament presencial sobretot a nivell de seguretat que s’havia planificat.

Andorra havia d’actuar com a amfitrió de la Cimera Iberoamericana l’any passat, però l’esclat de la crisi sanitària d’àmbit mundial va fer canviar tots els calendaris. Sens dubte era un dels grans reptes organitzatius que tenia en cartera l’executiu amb un acte tan ambiciós com és el de reunir vint-i-dos caps d’Estat i de Govern. Descartat que l’esdeveniment es pogués dur a terme el mes de novembre, l’organització va decidir aplaçar la trobada a aquest 2021 i ja a finals de l’any passat es va posar sobre la taula la possibilitat de desplaçar-ho al mes d’abril amb l’esperança que finalment es pogués celebrar de manera presencial. L’evolució constant de la pandèmia, la incertesa que genera i en concret la situació que ara tenen molts països amb els casos positius novament disparats, però, han obligat el Govern a buscar l’alternativa menys perjudicial per a Andorra.

EL CALENDARI

-El novembre del 2018 Andorra anunciava que seria la seu de la Cimera Iberoamericana 2020.

-En circumstàncies normals, el Principat hauria acabat la seva tasca d’amfitriona el novembre de l’any passat amb la celebració presencial de la reunió de caps d’Estat i de Govern.

-L’esclat de la pandèmia a mitjans de març de l’any passat, però, va obligar a cancel·lar els plans previstos i a reorganitzar el calendari de reunions.

-La darrera trobada ministerial que es va poder celebrar presencialment i amb normalitat va ser el 9 i 10 de març amb els titulars de Turisme, just abans del confinament. A partir d’aquí es van reprogramar les reunions i es van adaptar a la nova situació fent-les totes de manera telemàtica.

-El mes de novembre ja es va posar sobre la taula el desplaçament de l’esdeveniment al mes d’abril d’aquest any amb l’esperança que la crisi sanitària estigués controlada i l’esdeveniment es pogués celebrar de manera presencial.

-Davant la incertesa de l’evolució de la pandèmia, però, l’executiu ha optat finalment per una fórmula híbrida que combina una part presencial i una telemàtica amb la voluntat d’intentar obtenir la màxima rendibilitat de l’acte malgrat les circumstàncies.

REUNIONS TELEMÀTIQUES

A l’espera de com se celebrarà finalment la reunió de caps d’Estat i de Govern de la Cimera, els països que hi participen ja han dut a terme diverses reunions ministerials de manera telemàtica adaptant-se a la impossibilitat de viatjar a causa de la pandèmia. Andorra va acollir el 9 i 10 de març passat la reunió ministerial de Turisme de la Cimera Iberoamericana. En aquell moment encara ningú imaginava l’arribada de la forta crisi provocada per la pandèmia malgrat que el confinament va ser imminent. A partir d’aquell moment, els formats es van redefinir per adaptar-se a les noves condicions.

tracking