Setè art
Cultura s''oblida' del català en l'ajut a la cinematografia
L’ús de l’idioma oficial no dona cap puntuació en els criteris de valoració
Els criteris de valoració per ser el beneficiari de l’ajut d’un import màxim de 80.000 euros per a projectes cinematogràfics no inclouen l’ús del català. L’idioma oficial no es pot trobar en cap dels sis criteris de valoració del plec de bases del concurs del ministeri de Cultura que té com objecte la concessió d’un ajut per a la producció d’un llargmetratge de ficció, documental o d’animació per a l’exhibició en sales de cinema, televisions o plataformes que es desenvolupi o es prepari durant l’any 2021.
El primer criteri de valoració és el que està més a prop a l’ús del català, però en cap cas ho específica. Es tracta de l’interès per a la cultura andorrana del projecte, aportació significativa de continguts, i la seva projecció global. La resta de criteris de valoració són la trajectòria professional de la productora que sol·licita; dies de rodatge a Andorra; trajectòria i nacionalitat dels participants en el projecte i en l’equip tècnic; finançament previst de caràcter públic i privat; i acords i preacords amb empreses i institucions estrangeres per a la producció i la distribució. La puntuació màxima total és de 14 punts, el primer i el darrer criteri valen tres punts cada un i la resta valen dos punts cada un. Per optar a l’ajut cal assolir una puntuació mínima de set punts en tots els criteris.
El plec de bases, d’altra banda, assenyala que s’estableix un ajut en concepte de col·laboració en la producció d’un llargmetratge de ficció, documental o d’animació d’un import màxim de 80.000 euros. I que l’ajut ha de servir per cobrir com a màxim el 25% del pressupost de producció per a projectes de ficció o d’animació. En el cas de documentals, l’import de l’ajut es modularà en funció del percentatge que suposi en la producció final, però sempre amb el límit de la partida destinada a l’ajut.
Poden optar a la subvenció les produccions d’empreses andorranes que tinguin una activitat registrada en producció cinematogràfica o audiovisual; les produccions internacionals que es rodin, com a mínim en un 30% del metratge, en territori andorrà i de les que un percentatge significatiu de la subvenció (entre el 15 i el 30%) reverteixi en despesa feta al país; i els projectes andorrans i d’un gran interès per a la cultura andorrana, tot i que no siguin rodats al Principat.