pandèmia mundial

En alerta per si irromp la soca britànica

Els indicadors apunten la reducció de la pressió sanitària però no es relaxaran restriccions

En alerta per si irromp la soca britànicaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La situació epidemiològica dona signes de millora: la taxa de reproducció és de 0,9, la xifra de positivitat dels tests diagnòstics és del 4,1% i baixa la mitjana de persones de més de 50 anys que s’infecten diàriament (de 25 fa tres setmanes a 15 actualment) i, per tant, davallen els contagiats amb més possibilitats d’acabar necessitant atenció hospitalària. “És un indicatiu que les properes setmanes es reduirà la pressió sobre el sistema sanitari”, va asse­nyalar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Una pressió que ahir es traduïa en 34 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, 12 de les quals a l’UCI i 10 amb la necessitat de ventilació mecànica. L’ocupació de la planta Covid d’El Cedre sí que ha baixat notablement i a primera hora de la tarda ja només hi quedaven dos pacients, un procedent del brot de la residència Salita i el segon derivat d’urgències de l’hospital. Quant a l’afectació general, els nous positius van ser 35 i el total d’afectats pel coronavirus des que va esclatar la crisi sanitària ja frega els 10.000. Els casos actius eren ahir 665.

Tot i els indicadors positius i que la situació epidemiològica al Principat disti del que està succeint a bona part d’Europa, amb sistemes sanitaris amb més tensió i restriccions més dures, el titular de Salut va apuntar que no es preveu un relaxament de les mesures actualment en vigor per frenar la propagació del coronavirus. El ministre les considera “ajustades”, a banda de menys restrictives que als països de l’entorn, i diu que ara es fa necessari abaixar la pressió a l’UCI pel risc que arribi la soca britànica, més infectiva, i darrere de l’empitjorament de la situació epidemiològica en diferents països europeus. Tot i que ara per ara no s’han trobat infeccions per a aquesta variant del coronavirus en les diferents mostres analitzades, “no vol dir que no hi estiguem exposats”, i va apuntar, per exemple, que està molt estesa a Portugal i que residents originaris del país hi van viatjar per passar les festes nadalenques. “El risc hi és tot i que no l’hem trobada”, va assenyalar Martínez Benazet.

El titular de Salut va recordar que la capacitat de l’UCI pot estendre’s fins als 38 llits, però que fregar-la “no és una situació desitjable”. “Hem de fer baixar els pacients a l’UCI en previsió que pugui arribar una quarta onada”, va emfatitzar el màxim responsable de Salut.

Actualització sanitària

Els 35 positius declarats ahir van elevar a 9.972 el total d’afectats per la malaltia des de l’inici de la pandèmia. Alhora, es van registrar 113 altes, així que el nombre d’afectats amb el virus actiu va baixar fins als 665, 78 menys respecte a la xifra de diumenge. Des que va esclatar la crisi sanitària un total de 9.206 persones han superat el virus. El total de defuncions es manté en 101.

Quant a l’afectació de la Covid a les escoles, les aules confinades completament eren deu ahir, quatre més que diumenge, i 33 tenien part dels alumnes aïllats per casos positius. Finalment, el total de grups escolars en vigilància passiva superava el centenar, amb 109 aules en alerta per la possible aparició de símptomes.

LES VACUNES DE PFIZER S'ESGOTARAN AQUESTA SETMANA

El ministre de Salut va assenyalar al migdia, durant la compareixença per a l’actualització sanitària, que quedaven unes tres-centes i escaig dosis de les vacunes de Pfizer per administrar i que la previsió és que s’esgotin aquesta setmana. Ahir inicialment s’havia de mantenir una trobada telemàtica amb responsables de l’Agència Espanyola del Medicament per abordar l’arribada d’una nova remesa de la vacuna però la reunió es va ajornar fins avui. Tanmateix, el ministre va informar que havien rebut una nova comunicació del projecte Covax i que “bona part” de les 26.400 dosis que han d’arribar del vaccí d’Oxford ho faran abans que acabi aquest mes. “Ens anirem vacunant amb la mateixa velocitat i en el mateix percentatge que la resta de països d’Europa”, va insistir el ministre, de manera que cap a l’estiu ja hi hagi bona part de la població immunitzada. Fins ahir al migdia hi havia prop de 1.050 persones vacunades. El titular de Salut va va apuntar que el nombre de reaccions adverses havia estat mínim i de poca rellevància. En aquesta segona fase de la vacunació estan rebent el fàrmac majors de 95 anys, persones vulnerables com ara trasplantats i sanitaris que no són de primera línia.

tracking