TRIBUTACIÓ
Espot denuncia la “caça de bruixes” contra Andorra
El cap de Govern sosté que l’etiqueta de paradís fiscal “asfixiaria” el país i defensa el procés d’homologació en matèria fiscal
Sense titubejar sobre l’etiqueta que tants esforços ha costat eliminar, el cap de Govern, Xavier Espot, va respondre ahir de forma contundent a Unides Podem, partit que forma part de l’executiu espanyol, per demanar la inclusió d’Andorra a la llista de paradisos fiscals.
“No sé exactament que pretenen amb aquesta cacera de bruixes infonamentada. Si del que es tracta és d’asfixiar socialment i econòmicament un país que no fa competència al seu entorn cal tenir en compte que aquí hi resideixen prop de 20.000 espanyols i que som un pol d’atracció per a una regió, el Pirineu, prou deprimida”, va sentenciar Espot, visiblement “preocupat” pel recorregut d’una iniciativa que “hem conegut de sorpresa” i que desitja que no prosperi pel bé del Principat.
La proposta de tornar a incloure Andorra en aquella llista negra, verbalitzada pel seu portaveu, Pablo Echenique, sorgeix arran de la marxa de youtubers al Principat, però cal matisar que, sense que aparegui explícitament el nom d’Andorra, té el seu origen en una esmena d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la modificació del projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal. Concretament, en l’esmena es deixa palès que el concepte de paradís fiscal, fins ara limitat a territoris amb nul·la tributació, s’amplia a països “amb baixa tributació”.
Així doncs, el text deixa palès que es considerarà “baixa tributació quan el tipus efectiu sigui inferior a la meitat del tipus efectiu que resultaria a Espanya”, ja sigui a través de l’IRPF, l’impost de societats, l’impost de la renda als no residents o els seus equivalents. Per aquest motiu, a tall d’exemple, Andorra quedaria englobada en aquest concepte de “baixa tributació”, ja que el tram més alt de la tributació a Espanya, superior als 300.000 euros, és del 47%, mentre que al Principat, a partir dels 40.000 euros, les rendes estan gravades fins a un 10%.
El procés d’homologació
Per contrarestar “les premisses falses que desconeixen les realitats del nostre país”, el cap de Govern va enumerar el reguitzell d’avenços en matèria fiscal d’Andorra en els darrers anys. “Hem aconseguit en un temps rècord un procés de transformació basat en tres pilars: la transparència i l’intercanvi d’informació, la lluita contra el blanqueig de capitals i la prevenció del finançament del terrorisme, i l’homologació del marc regulador fiscal”, va esgrimir. En detall, va fer referència als vuit convenis que ha subscrit Andorra per evitar la doble imposició, entre els quals figura Espanya, a l’intercanvi d’informació amb 95 jurisdiccions durant el 2020, als informes favorables de l’OCDE o a les recomanacions que se segueixen “al peu de la lletra” del Moneyval. “Espanya ha dit en reiterades ocasions a l’OCDE que estava molt satisfeta amb el nostre grau de compliment. I de les 500 demandes d’informació que hem tingut més de la meitat han estat d’Espanya.”
Per tot plegat, Espot va concloure que disposem d’un marc fiscal “plenament homologable”, tot i que va assenyalar que la competitivitat del Principat en aquest àmbit “és tan sols un dels factors pels quals les persones decideixen venir a residir”. “Escullen Andorra perquè és el segon país del món en seguretat ciutadana, perquè té el millor sistema sanitari del món, segons The Lancet, perquè té un triple sistema educatiu gratuït i perquè som un país amb un entorn natural privilegiat. És molt simplificador pensar que la majoria de les persones que venen al nostre país ho fan per estalviar-se impostos.”
Les reaccions
En la línia del cap de Govern, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va remarcar que “és molt probable que els promotors d’aquesta esmena no coneguin la realitat d’Andorra”. “És obvi que tenim una fiscalitat més baixa però és de sentit comú que podem ser competitius en altres aspectes perquè no tenim la capacitat de tenir una indústria pesant”, va assenyalar Enseñat, que va recordar que hi ha altres països a la Unió Europea com Liechtenstein, Luxemburg, Romania o Bulgària que també tenen “un marc fiscal atractiu”.
Al seu torn, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, es va mostrar “tranquil” davant la impossibilitat “que una legislació vagi en contra d’un conveni internacional”. Amb tot, López va admetre que “hem fet arribar per les nostres vies al PSOE el treball que es va iniciar a Andorra amb un Govern socialdemòcrata”. Per la seva banda, el líder de terceravia, Josep Pintat, va asseverar que “Andorra ha fet els deures que tocaven”. “Esperem que sigui fruit d’una confusió”, va subratllar. Per últim, el president de la CEA, Gerard Cadena, va assegurar que la demanda d’Unides Podem “és extemporània i poc fonamentada”.