Igualtat va gestionar 332 casos de violència de gènere durant el 2020

És la xifra més alta des que va néixer el servei d’atenció i està marcada pel confinament

Igualtat va gestionar 332 casos de violència de gènere durant el 2020Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere va atendre un total de 332 casos durant el 2020. La xifra, que inclou els actius, els de prevalença, els de retorn i els que s’han resolt, suposa el nombre més gran d’intervencions que ha acollit l’àrea des de la creació, el 2006. Així doncs, en comparació amb l’any anterior, el servei ha atès cinc casos més, la qual cosa suposa un increment d’un 1,5% de les dones que han traslladat la seva problemàtica a l’àrea social.

Tanmateix, un 40% de les intervencions tractades es van dur a terme a l’inici de la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus. Quant a les noves intervencions, cal destacar que durant el període de confinament domiciliari la xifra de casos nous es va disparar, passant dels 39 que es van atendre durant el 2019 a les 78 actuacions que es van gestionar entre el 13 de març i el 10 de juny. Aquest fet es va produir, tal com van indicar des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, a causa que l’aïllament domiciliari va incrementar que les víctimes s’adonessin de la situació que estaven vivint a casa i decidissin demanar ajudar al servei de Govern per sortir de la situació en què es trobaven.

Formacions en violència

El Govern ha format un total de 210 professionals en la detecció i actuació davant els casos de violència de gènere i domèstica. Dijous passat va finalitzar el curs de capacitació dels professionals que intervenen de forma directa o indirecta en l’àmbit. Els grups que han format part de la formació són el cos de policia, el SAAS, els set comuns, el Col·legi de Psicòlegs i el d’Advocats.

La formació, que es va iniciar el 3 de novembre, es va realitzar a les instal·lacions de la Universitat d’Andorra (UdA) i s’ha basat en set sessions de cinc hores de durada en què es van abordar elements com la igualtat de gènere, estereotips i rols de gènere, el marc jurídic i el cicle de la violència de gènere. A més, també es va compartir la guia de col·laboració per a aquests casos i els protocols d’actuació específics amb cada departament perquè els professionals puguin entendre clarament com identificar aquestes situacions de forma transversal i integral en l’acció diària.

El 8 d’octubre es va formalitzar un conveni de col·laboració amb l’UdA per organitzar, estructurar i gestionar els grups de professionals que van rebre la formació i proporcionar el personal docent necessari. En aquest sentit, cal recordar que l’àrea de Polítiques d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut fa tres anys que realitza formacions de capacitació als professionals susceptibles de detectar i intervenir en casos de violència de gènere i domèstica. Entre d’altres, en els cursos anteriors ja han participat agents de policia, bombers, tècnics dels punts joves parroquials o personal del departament de Social de les corporacions comunals.

tracking