Porta oberta a exonerar la taxa de carboni al gasoil industrial
Calvó afirma que tenen un reunió prevista amb la CEA i els transportistes
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va deixar la porta oberta a la possibilitat d’exonerar la taxa d’hidrocarburs al gasoil d’ús industrial. Ho va fer durant la roda de premsa de presentació del nou reglament per regular l’ús de productes fitosanitaris. Així doncs, Calvó va exposar que arran de la petició de la Confederació Empresarial (CEA), que va sol·licitar que s’ajorni l’aplicació de l’impost, tenen prevista una reunió amb el sector per tractar la seva preocupació amb la implantació de la taxa. La ministra va explicar que el Govern ja ha avançat en aquesta qüestió, ja que existeix un sistema d’exoneracions, el qual “es podria ajustar” en funció de les demandes del col·lectiu afectat. “Més enllà d’ajornar la taxa, considero que han volgut reflectir la seva preocupació pel gasoil als vehicles de gran tonatge”, va indicar. I va puntualitzar que en el transcurs de la reunió es treballarà la possible aplicació d’aquest sistema d’exoneracions.
Durant la roda de premsa, Calvó i el director del departament d’Agricultura, Josep Maria Casals, van explicar les modificacions al reglament de l’ús de productes fitosanitaris. Casals va apuntar que es prohibeix la importació, la comercialització, la tinença i qualsevol ús del glifosat, un herbicida que l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer de l’OMS ha classificat com a probable carcinogen. A més, el reglament actualitza la llista de productes que no es poden emprar en el conreu, afegint fins a 90 substàncies noves a la llista existent, entre les quals figuren determinats insecticides per la relació provada entre l’ús d’aquestes substàncies i la davallada de les poblacions d’insectes pol·linitzadors.
Casals també va assenyalar que el nou codi estableix mesures preventives per reforçar l’ús dels productes fitosanitaris i prohibeix certes importacions com, per exemple, la de patates de sembra que no provinguin de la Unió Europea o de Suïssa o la de vegetals que no estiguin acompanyats d’una certificació.
Per cloure, la ministra va posar en relleu que l’actualització situa Andorra com a país capdavanter per vetar els productes nocius per a la salut i la biodiversitat i que els nous cultius no podran utilitzar aquests herbicides i s’hauran d’orientar cap a pràctiques agràries molt més sostenibles.