PANDÈMIA MUNDIAL

Els temporers veuen la situació desesperant

La situació dels temporers que van venir amb precontracte i no han estat contractats és crítica perquè no poden avançar els vols

Els temporers veuen la situació desesperantARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La situació dels temporers que van arribar amb precontracte i complint tots els requisits que els va demanar el Govern es continua complicant. Si en les darreres setmanes se’ls va fer saber que les possibilitats que els contractessin eren gairebé nul·les, tot i tenir un precontracte, el següent problema que tenen sobre la taula ara mateix és el d’avançar el vol de tornada. Els temporers denuncien que se’ls va exigir que arribessin amb un vol de tornada per al 10 de maig, un fet que ara els encotilla a quedar-se al país, ja que no disposen d’ingressos per pagar el que els demanen les companyies aèries per canviar la data del vol.

“Vam fer tot el que ens va demanar el Govern per venir i, un cop aquí, els precontractes no serveixen per a res. Ens hem gastat per viure els pocs estalvis que teníem i ningú ha respectat els pactes del precontracte”, va explicar una temporera que no es va voler identificar. La manca de recursos que tenen i la impossibilitat de poder marxar del país en no disposar de diners per avançar els vols porta, de retruc, una nova problemàtica: l’allotjament. Pràcticament ja sense estalvis i subsistint gràcies a les ajudes alimentàries i de productes de primera necessitat que els estan brindant des de Càritas i Creu Roja d’Andorra, els treballadors de temporada temen no poder fer front als lloguers.

A aquesta situació se suma que alguns dels hotels que van portar treballadors de fora del país i que els tenien allotjats en els seus establiments els han indicat que hauran de fer les maletes, ja que no es faran efectives les contractacions i no volen continuar tenint-los vivint als establiments sense horitzó de feina. Fonts properes al col·lectiu de temporers van explicar al Diari que, fins i tot, alguns hauran de fer les maletes aquesta mateixa setmana i altres no tenen recursos per pagar el lloguer dels apartaments.

Situació irregular

Una altra de les grans preocupacions que tenen aquestes persones és la de quedar-se en situació irregular. El gran gruix de temporers que són de fora del país va arribar a Andorra entre la darrera setmana de novembre i els primers dies de desembre. Al no haver estat contractats i no haver obtingut la targeta verda, i en conseqüència no tenir assistència sanitària, el termini que els computa és el de turista, que pot arribar a un màxim de 90 dies seguits. Aquests en la majoria dels casos es compliran durant la darrera setmana de febrer i la primera de març, moment en què passaran a ser irregulars al país.

Les mateixes fonts del col·lectiu van indicar que no hi ha cap voluntat de quedar-se en aquesta situació. El motiu és que en cas que hi hagués qualsevol controvèrsia durant l’estada amb els permisos vençuts, els perjudicaria de cara al futur, en el cas de tornar a venir a fer temporada al Principat un altre cop.

EL GOVERN AFIRMA QUE NO TÉ CAP PETICIÓ D'ALLOTJAMENT PER PART DELS TEMPORERS

La situació per la qual estan passant temporers està sent seguida de prop per part del Govern. En aquest sentit, fonts properes de l’executiu van indicar que actualment tenien controlat un total de 500 persones que estaven dins del circuit d’ajudes d’alimentació, medicaments i productes de primera necessitat que presten des de la Creu Roja Andorrana i Càritas. No obstant això, des del Govern van indicar que “ara com ara” no hi havia constància que cap de les persones que havien vingut a treballar durant la temporada i no havien estat contractades tingués problemes pel que fa a continuar tenint un allotjament. D’altra banda, les mateixes fonts van manifestar que en cas que es produís aquesta situació, s’activarien els protocols i els mecanismes oportuns per donar sortida a la situació. Pel que fa a la possibilitat que els treballadors de temporada que havien arribat de manera legal al desembre, però que no han sigut contractats se’ls acabi l’estada com a turistes, des de l’executiu van indicar que encara falta diverses setmanes perquè aquesta situació es produeixi, i que hi havia la confiança que abans d’arribar a aquest punt es trobés una solució.

tracking