reportatge

La pols del Sàhara tenyeix les pistes de marró

La pols del Sàhara va arribar la matinada de divendres a dissabte i va provocar que Andorra s’aixequés amb unes vistes insòlites: pistes cobertes per una fina capa de color marró i l’atmosfera amb rècord de contaminació temporal a l’aire.

La pols del Sàhara tenyeix les pistes de marró

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mai el país s’havia despertat amb un aspecte similar al que es va viure ahir. Les estacions d’esquí van passar d’oferir neu ben blanca a fer-ho en un terreny gairebé similar al del desert i els carrers, els cotxes aparcats a la via pública i les teulades van acumular pols d’un color terrós que va costar netejar.

La calima o calitja, un fenomen meteorològic que es produeix quan una massa d’aire provinent de l’Àfrica també arrossega partícules de pols d’una tempesta de sorra del Sàhara, va arribar la matinada de divendres a dissabte al Principat amb precipitacions molt febles que van permetre que la pols no s’evaporés i es conservés fins i tot sobre els terrenys més freds. “Brut, molt brut. La pols sahariana ha deixat tot el terra, teulades i la neu ben marró”, lamentava un resident del Tarter a través de les xarxes.

Els més matiners van gaudir de les primeres baixades per les pistes d’esquí deixant rastre del seu traçat, ja que totes les estacions es van mantenir obertes i només el sector de la Coma d'Ordino Arcalís va tancar per la pluja i el vent. La majoria no va dubtar a gravar l’experiència de lliscar sobre pols i publicar-ho a les xarxes socials amb fotos i vídeos de l’inusual paisatge que van provocar que Andorra fos un dels temes més comentats a Twitter i a Instagram, a banda de la polèmica generada en relació amb els youtubers, i es fessin acudits i mems que feien referència a jornades a la platja o a esquiar sobre xocolata en pols soluble de dues conegudes marques. “Quina campanya de màrqueting s’han marcat a Andorra”, comentava un usuari de Twitter.

Tot i l’espectacularitat de les imatges, la pols també té efectes negatius a l’aire i en la salut de les persones, sobretot en aquelles que són del col·lectiu considerat de risc. El ministeri de Medi Ambient va alertar que la contaminació temporal provocada per la pols en suspensió va ser la més alta enregistrada per les estacions de qualitat de l’aire des que es tenen dades, concretament a partir del 2005. El valor rècord es va assolir a les 10 del matí, amb 979 micrograms per metre cúbic (µg/m3) de petites partícules disperses a l’atmosfera (PM10), quan a partir de 50 µg/m3 de PM10 ja es considera que el nivell de qualitat de l'aire és “deficient o dolent”. Les partícules acumulades a l’ambient poden provocar irritacions a la pell, conjuntivitis i al·lèrgies, entre d'altres, i es recomana que en aquestes ocasions les persones de risc moderin l'activitat a l'aire lliure i que la ciutadania eviti qualsevol acció que pugui afegir més pols en suspensió a l'atmosfera. L’ús de la mascareta també va ajudar i juntament amb una bona higiene i una hidratació adequada es poden prevenir les afectacions provocades per la calitja.

La pluja s’ha endut ja gairebé tota la pols del Sàhara i, tot i que alguns ho han agraït, d’altres lamenten que aquest paisatge insòlit no hagi durat uns dies més.

La pols del Sàhara tenyeix les pistes de marró

tracking