reportatge

Educar a través de l'art

Els alumnes de tercer d’ESO del sistema espanyol a la Margineda han elaborat, conjuntament amb l’artista Judit Rodrigo, un mural a la cafeteria del centre.

Educar a través de l'art

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La pintura és un vehicle per treure el talent de les persones, sobretot en els infants”. Així és com defineix l’artista andorrana Judit Rodrigo l’expressió a través de l’art i el projecte que ha realitzat al centre de secundària de la Margineda del sistema espanyol amb els alumnes de tercer d’ESO. El mural, basat en els objectius de desenvolupament sostenible, va veure la llum del dia divendres passat, després d’una parada quasi d’un any per l’arribada al país de la pandèmia del coronavirus. Rodrigo explica que per arribar a la definició final del projecte va realitzar diverses dinàmiques de coneixença entre els joves “perquè trobessin la seva manera d’expressar-se i es coneguessin més a fons entre tots”.

Així doncs, manifesta que al llarg del procés creatiu els estudiants van aprendre a valorar l’art i la pintura, i fins i tot apunta que els joves van fer aportacions “molt interessants” encarades a l’entramat del mural i que finalment es van integrar a l’obra final. Rodrigo exposa que l’activitat els proporcionava un espai on relaxar-se i evadir-se de l’estructura clàssica educativa del centre escolar. “Considero que els he oferit un espai alternatiu a les classes ordinàries de llibre i llibreta”, afirma. I posa de manifest que el fet de donar “responsabilitats” als joves els va atorgar “més interès i passió en el que estàvem creant”. També assenyala que malgrat que els alumnes estaven molt alterats en un primer moment, quan van començar a veure el rumb del mural “s’hi van implicar al màxim”.

L’artista comenta que, a través dels tallers i les dinàmiques realitzades, els estudiants van aprendre a identificar els seus sentiments i neguits a través de les imatges. “Un dels objectes més recurrents van ser les icones del WhatsApp, amb les quals donaven a conèixer el seu estat anímic, i també els paisatges”, indica. Per cloure, Rodrigo assevera que l’experiència “va ser increïble” i que ja prepara nous projectes i tallers al país per implicar els més joves, motivar-los a participar i donar a conèixer tot allò que es pot expressar a través de l’art i la pintura mural.

tracking