pandèmia mundial

Felip VI i Pedro Sánchez assistiran a la Cimera si es fa semipresencial

El rei d’Espanya viatjaria abans a Andorra, com estava previst en la planificació del novembre

Felip VI i Pedro Sánchez assistiran a la Cimera si es fa semipresencialCASA REiAL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El rei d'Espanya, Felip VI, i el president del govern del país del sud, Pedro Sánchez, estaran presents a la XXVII Cimera Iberoamericana que s'ha de celebrar al Principat a l'abril si finalment s'opta per un model semipresencial. El monarca, segons apunten els mitjans espanyols, viatjaria prèviament a Andorra tal com estava previst en la planificació inicial quan l'esdeveniment s'havia de realitzar al novembre, qui també ha esmentat amb anterioritat la seva intenció de formar part de la trobada arran de la importància d'aquesta. Felip VI i Pedro Sánchez també es trobarien a Andorra amb el president i el primer ministre de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, i amb la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

El Govern treballa perquè la Cimera es pugui celebrar la darrera setmana d'abril amb un format híbrid, que comptaria amb un petit grup d'estats presencialment al Principat i una connexió telemàtica amb la resta de països, un fet que podria suposar que aquest esdeveniment fos la cimera iberoamericana amb més participació, ja que no suposa un desplaçament físic per als mandataris, un dels principals problemes que provoquen l'absència dels caps d'Estats i de Govern que succeeix en cada edició, sobretot per les incompatibilitats d'agenda. Els països que visitarien Andorra si l'evolució de la pandèmia ho permet serien Espanya i Portugal, per proximitat, així com l'estat que va ser seu de la Cimera l'any anterior, Guatemala, i el que l'ha d'organitzar l'any vinent, que és la República Dominicana.

Andorra havia d’actuar com a amfitrió l’any passat, però l’esclat de la crisi sanitària mundial provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 va provocar que es modifiquessin tots els calendaris i que l’esdeveniment quedés descartat per al novembre i s’hagués de buscar una nova data que encara no està concretada. La incertesa que genera la pandèmia i la situació que viuen la majoria de països amb un nombre de casos positius i una pressió hospitalària molt elevada han obligat el Govern a buscar l’alternativa més factible per a celebrar la Cimera.

tracking