Medi ambient

Els comuns es gastaran més de 400.000 euros en l'ADN caní

Sense disposar de la identificació del 75% del cens de gossos no serà possible fer el salt a la fase 2, la de recollida de femtes i sancions

Els comuns es gastaran més de 400.000 euros en l'ADN caníAJUNTAMENT DE LA SEU D'URGELL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La campanya que els comuns iniciaran per tenir identificats els gossos a través de les femtes tindrà un cost inicial de 420.000 euros. La xifra surt de multiplicar els 15.000 gossos censats (segons Taxa 0) pels 28 euros que costa l’anàlisi de l’ADN per poder identificar els propietaris. En aquest primer any els comuns s’han compromès a assumir el cost, que després serà a càrrec del propietari de la mascota, a qui li pertoca abonar 18 euros per l’analítica de sang (la suma total se situa en 270.000 euros).

A banda de la diferència de criteris, la veritat és que la mesura és desaconsellada per la majoria de veterinaris (a Andorra i a l’estranger), que alerten els comuns que si no hi ha una resposta massiva dels propietaris serà impossible passar a la segona fase i identificar a quin gos correspon la tifa sense recollir al carrer.

La Seu d'Urgell

D’experiències n’hi ha moltes. La més propera és a la Seu d’Urgell, on aquesta fórmula ja s’aplica i on es va aconseguir només el 62% del cens caní, un percentatge molt per sota del que s’ha d’assolir perquè aquest sistema tingui èxit. En el cas d’Andorra es requereix el 75% del cens caní en un any per poder passar a la fase 2, la recollida de femtes i sancions, un objectiu que és massa ambiciós tenint en compte l’oposició d’una part dels propietaris i els animals dels turistes. “Moltes tifes quedaran sense identificació i el cost serà a càrrec del contribuent”, va assenyalar ahir un membre de la plataforma contra la taxa, que va comentar que els veterinaris es van negar a fer l’extracció de sang de franc i que aquesta despesa l’han d’assumir els propietaris. “Els cònsols van dir que els veterinaris del Govern no poden assumir tanta feina, per tant als propietaris ens toca pagar quan s’havia dit al principi que seria subvencionat”, va comentar un propietari. Sense una resposta massiva serà molt difícil que la identificació per ADN funcioni. Actualment molts gossos no estan inscrits ni duen el xip que evita abandonaments o trobar el propietari en cas de pèrdua. Els comuns, però, estan decidits a tirar endavant la iniciativa i afirmen que els diners recaptats serviran per fer pipicans i renovar el mobiliari urbà que es fa malbé amb els orins dels animals.

tracking