Política

Espot defensa que “tothom” utilitza “la carta de la competitivitat fiscal”

Afirma que Andorra té una pressió més alta que Irlanda, Dinamarca o Romania

Espot defensa que “tothom” utilitza “la carta de la competitivitat fiscal”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la polèmica generada per l’arribada de youtubers espanyols a Andorra amb conseqüències en l’àmbit polític com ara la petició de Podem que el Principat torni a ser considerat paradís fiscal, el cap de Govern va defensar ahir al matí en una entrevista a TV3 que el Principat actua com molts altres territoris. “Tothom fa ús de la carta de la competitivitat fiscal” per atreure residents d’alt poder adquisitiu i inversors estrangers, va subratllar, alhora que va puntualitzar que la pressió fiscal a Andorra és del 26,5% “i és més alta que la d'Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romania”. El cap de Govern va lamentar les crítiques contra el país i que s’obviïn les condicions fiscals d’altres: “A vegades tenim tendència a focalitzar l’atenció en un petit país més vulnerable o més fàcil d’atacar i no veiem la globalitat.”

Espot va afegir que “fins i tot països com Portugal han establert mecanismes per aplicar règims preferencials per atreure residents” i també es va referir al règim especial de les Canàries. A més, va defensar que Andorra ofereix més que una fiscalitat baixa, com ara l’entorn natural, la qualitat de l’atenció sanitària, la seguretat ciutadana o els tres sistemes educatius públics.

El cap de l’executiu va recalcar que el Principat té ara un sistema fiscal modern i homologat que coopera amb altres estats en l’intercanvi d’informació fiscal i en la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme. Va afegir que no hi ha motius perquè Andorra torni a figurar en cap llista de paradisos fiscals com va demanar des d’Unides Podem Pablo Echenique. I que “si ara el que es vol és introduir nous criteris des d’Espanya per incloure països que tenen diferències fiscals a partir de segons quins topalls, això no és un problema exclusiu d’Andorra” i, per tant, “també hi haurien d’incloure Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romania”. Entén, però, que “aquesta iniciativa no prosperarà”.

El cap de Govern va ser interpel·lat per la gestió de la pandèmia i va justificar que la incidència actual de 872 casos per 100.000 habitants no es pot valorar comparant-la amb Catalunya o Espanya, “perquè Andorra té una trama urbana contínua i està molt densificat”, i això influeix en l’afectació, com també el fet que es facin molts test, “gairebé un 17% de la població cada setmana”, que fa que es detectin més positius. Espot també va reiterar que l’arribada de vacunes forma part d’un acord en el marc de la UE i “no és que Espanya revengui les vacunes”, i que l’assimilació a l’Alt Urgell “fa que puguem respirar una mica més”.

tracking