Mercat francès

La pandèmia incita al contraban de tabac al Pas

Els veïns estan acostumats a veure diàriament grups d’homes que carreguen bosses de cartrons que després transporten muntanya amunt

La pandèmia incita al contraban de tabac al Pas

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El fet que el Pas de la Casa s’hagi convertit en un poble fantasma, sense turistes i sense el dinamisme que el caracteritza, especialment durant l’hivern, fa que l’activitat dels contrabandistes sigui més visible i que els veïns s’hagin acostumat als grups que es dediquen a aquesta activitat en ple dia, enfilant a mitja tarda el camí cap a la muntanya per preparar els fardells i fer un dur trajecte fins a territori francès, on el tabac andorrà és un producte molt cotitzat pel diferencial de preu a causa de la política del govern veí, que ha anat incrementant els preus fins a una mitjana de 10 euros per paquet.

Cada dia es poden veure aquests homes, que en el seu argot s’anomenen mules, perquè són els que s’encarreguen de carregar els cartrons a canvi d’uns quants euros. El gran benefici el fa el cap de la xarxa, que és qui introdueix en tabac en el mercat negre paral·lel i obté uns bons beneficis a canvi.

L’estampa quotidiana es repeteix cada dia (la foto que acompanya aquest article és d’ahir a les cinc de la tarda). És precisament entre cinc i sis quan hi ha més moviment. A la foto els contrabandistes es dirigeixen amb les bosses cap a la gran roca, on es fan els fardells i després fan el camí. Ahir eren uns quinze homes pel Pas que no feien cap gest per dissimular la seva feina, a la llum del dia i a la vista del veïns. És cert que s’han reforçat els controls i que a la zona de l’Arieja hi ha gendarmes i duaners fortament armats, però la seva presència és més dissuasiva que efectiva, ja que els contrabandistes saben com evitar la vigilància tot i que fa uns dies van rebre un cop dur amb la detenció de més d’una vintena de persones.

El tancament de la frontera no tan sols dona visibilitat als contrabandistes, sinó que ha incrementat la demanda d’aquest mercat paral·lel, ja que la majoria de francesos desisteixen de fer una excursió d’un dia al Pas per proveir-se de tabac i d’alcohol, tenint en compte que de tornada han de presentar i pagar una PCR o TMA negativa i el viatge ja no surt a compte. El negoci està a l’alça gràcies a la pandèmia i els preus astronòmics d’un paquet a França, una gestió que es justifica per la demanda de l’OMS de rebaixar el tabaquisme al món. França ha adoptat la política de penalitzar amb el preu els fumadors, però el tabac no ve només d’Andorra. De fet, l’estanc que ven més a Espanya es troba en un petit poble de la Vall d’Aran. És clar, a tocar amb territori francès. Igual que la Jonquera o el tabac que es ven en altres països de la UE, més barat. Espanya és el setè país de la zona euro amb el tabac més econòmic.

REPORTATGE

Un bon negoci El negoci és rodó, això sí, amb molt d’esforç per part de les mules, que fan un dur trajecte d’hores, amb molt de fred i mal equipats. Fonts coneixedores del sector calculen que poden comprar una caixa al Pas de la Casa per 350 euros i que aquesta, un cop està en mans del cap de la xarxa, té un valor de mil euros, mentre que en el mercat oficial la mateixa caixa costa 2.000 euros. Això sí, els que més treballen són els que guanyen menys, un euro per paquet, segons van precisar fa dies les autoritats franceses. Una misèria tenint en compte l’esforç. Actualment són bandes organitzades i també rivals. D’una banda romanesos d’ètnia gitana i de l’altra els magrebins, tots molt organitzats i a vegades violents. Res a veure amb el contrabandista del segle passat. L’últim gran cop policial contra el contraban es va notar al Pas, amb menys moviment d’aquesta activitat delictiva. Els duaners d’Acs-dels-Tèrmes i Porta van requisar 350 quilos en cartrons de tabac que s’intentaven traspassar des d’Andorra. Fins a 25 contrabandistes van abandonar la mercaderia en veure el sistema que havien implantat les autoritats duaneres. Entre tots van deixar 18.000 paquets de tabac que portaven en sacs confeccionats, valorats en 180.000 euros, per tal de fugir i no ser enxampats per les autoritats. Ara sembla que es torna a la normalitat.

La pandèmia incita al contraban de tabac al Pas

tracking