Pandèmia mundial

Les restriccions als ERTO fan créixer la xifra d'aturats fins als 1.264 al gener

Jover admet que les xifres són “preocupants” i ho atribueix a la mobilitat dels països veïns

Les restriccions als ERTO fan créixer la xifra d'aturats fins als 1.264 al generFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pas enrere pel que fa a ocupació en aquest inici del 2021. Si a 31 de desembre la xifra d’aturats era de 1.160, el nombre de persones inscrites al servei d’Ocupació és de 1.264, segons va informar ahir en roda de premsa el ministre portaveu, Eric Jover. Tot i que el ministre va atribuir les “preocupants” dades a les conseqüències de la reducció de la mobilitat, a ningú se li escapa que la principal diferència entre desembre i gener és la restricció dels ERTO, per la qual moltes empreses que tenien treballadors en suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o en reducció de la jornada laboral (RJL) fins al 31 de desembre han quedat excloses de la tercera Llei òmnibus, que va entrar en vigor a partir de l’1 de gener –i que va haver de ser modificada pel Consell General el 28 de gener.

Malgrat estar encara lluny del pic de 1.751 persones aturades del mes de maig, les dades que va compartir ahir el ministre no conviden a l’optimisme. Amb relació als llocs de feina oferts, Jover va reconèixer que “estem en una situació de davallada”, atès que de les 814 places que s’oferien al desembre s’ha passat a 538 al gener. D’acord amb aquestes xifres, també s’ha duplicat el nombre de persones que reben una prestació per desocupació involuntària. Concretament, al desembre hi havia 121 persones inscrites en aquest ajut i al gener són un total de 259.

De totes maneres, el titular de Finances va voler remarcar que hi ha 186 persones beneficiades del programa d’ocupació que va engegar el sector públic i privat per donar resposta a la pèrdua de llocs de treball causada per la pandèmia. Així mateix, Jover va destacar “la importància” de la figura dels ERTO “per treure pressió al servei d’Ocupació”. Sobre aquesta qüestió, va recordar que s’han injectat prop de 35 milions d’euros a l’economia durant el 2020, als quals s’han acollit un total de 1.442 empreses i 10.181 treballadors, “un percentatge que és molt important per la massa salarial andorrana”, tal com va asse­nyalar.

Paral·lelament, el ministre va exposar que durant el mes de gener –abans que es donés a conèixer la modificació de la llei– han rebut un total de 795 sol·licituds provinents de 653 empreses per acollir-se als ERTO. En detall, d’aquestes sol·licituds va desgranar que 342 ja han estat resoltes favorablement, 250 desfavorablement i 203 segueixen en curs de tramitació. Sobre aquest darrer grup, Jover va especificar que n’hi ha 121 que resten en espera que l’empresa complementi la informació i 82 que tenen un deute amb l’administració, per la qual cosa estan tractant de rebre un compromís de pagament més endavant.

Quant al volum de feina que assumeix el departament de Treball, el ministre va afirmar que “és molt elevat”, raó per la qual va excusar-se davant “errors no volguts” en el pagament de nòmines. “Hem d’entonar el mea culpa perquè fa un any el programa no existia i no sempre és fàcil donar una resposta”, va justificar. En qualsevol cas, Jover va puntualitzar que s’ha reforçat la plantilla del departament de Treball des d’altres sectors de l’administració per atendre les creixents demandes del teixit laboral. Igualment, el titular de Finances va mostrar-se confiat que la modificació de la tercera Llei òmnibus ha de permetre una major flexibilització a l’hora de concedir pròrrogues de les sol·licituds, motiu pel qual va augurar que la càrrega administrativa “serà més fàcil”.

tracking