Pandèmia mundial

Porta oberta a l'arribada d'esquiadors espanyols

El Govern decidirà abans de dilluns si es permet la venda de forfets als turistes de comunitats que no estiguin confinades perimetralment

Porta oberta a l'arribada d'esquiadors espanyolsSFG

Creat:

Actualitzat:

El sector de la neu va demanar ahir a Govern que permeti la venda de forfets a esquiadors no residents per obrir les portes de les estacions als turistes espa­nyols. La resposta de l’executiu serà com a molt tard dilluns ja que ara s’estan fent gestions diplomàtiques i informatives per explicar quina és la situació sanitària del país. L’obertura de les pistes als esquiadors espanyols no seria per als residents en aquelles comunitats autònomes en situació de confinament perimetral, com és el cas, per exemple, de Catalunya.

La demanda es va fer en el marc de la reunió que el cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres Verònica Canals, Jordi Gallardo, Eric Jover i Sílvia Calvó van mantenir amb els responsables de les societats explotadores de les estacions d’esquí i els cònsols de les parròquies on s’ubiquen. En la decisió del Govern, segons ha pogut saber el Diari, tindrà molt de pes el manteniment de l’equilibri entre salvar la temporada d’esquí i les relacions de bon veïnatge.

Si la resposta és positiva, el sector vol que s’informi els clients espanyols que se’ls vendrà el forfet a les estacions, però en cap cas es faria una campanya publicitària.

En el cas de França es mantindrà el vet als esquiadors d’aquest país però amb la mirada posada en una millora de la situació sanitària. El sector considera que al veí del nord, sense la possibilitat d’obrir els remuntadors al febrer, un mes d’alta ocupació per les vacances escolars, la temporada ja està perduda. El que es buscaria, per atraure els visitants francesos i d’altres zones veïnes amb ganes d’esquí, seria allargar la temporada fins a l’1 de maig, si les condicions de la neu ho permeten.

A la reunió també va sortir la problemàtica per la revenda de forfets. Les estacions van admetre que és difícil de controlar.

Respecte a les ajudes, per ara es descarten les directes. L’executiu creu que s’ha d’esperar a veurè què passa fins al final de la temporada per avaluar si són necessàries i en quina quantitat. El Govern no vol que hi hagi greuges comparatius amb altres sectors.

Als actuals ajuts (ERTO, crèdits tous i reducció del rebut d’electricitats), el sector de la neu en vol incorporar de nous. Un seria dilatar el temps de les amortitzacions i que no penalitzin el compte d’explotació. Un altre fa referència a les operacions de lísing i la possibilitat de poder-les allargar. Per últim, també demanen prorrogar el termini de les grans inspeccions. I és que des de les estacions es recorda que, per exemple, revisar un telecabina pot tenir un cost de 200.000 euros. A aquestes demandes s’hauria de respondre via decret i no tindrien impacte econòmic en l’Estat.

De la reunió d’ahir en va sorgir la creació d’un grup de treball tècnic i estable entre el Govern i el sector de la neu per analitzar les mesures econòmiques i financeres actuals i futures.

REUNIÓ DEL GRUP DE TREBALL ENTRE EL GOVERN I LA GENERALITAT

El grup de treball entre el Govern i la Generalitat de Catalunya va celebrar ahir la seva primera reunió de coordinació, que va estar presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i pel vicepresident en funcions de president català, Pere Aragonès. La trobada va servir per compartir les estratègies dels dos territoris per fer front a la pandèmia, les campanyes de tests massius i de vacunació o les línies d’ajuts existents, especialment els que tenen afectació entre els treballadors transfronterers.

tracking