Pandèmia mundial

L'arribada dels esquiadors espanyols depèn d'una reunió amb França

El Govern es reunirà amb l’executiu veí en el marc del bon veïnatge per ampliar els usuaris de les estacions d’esquí

L'arribada dels esquiadors espanyols depèn d'una reunió amb FrançaSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’arribada d’esquiadors espanyols no residents a Andorra està pendent d’una reunió que ha de mantenir el Govern amb el seu homòleg francès d’aquí dos dies. Segons va poder saber el Diari, la trobada que s’ha de celebrar entre representants dels dos executius s’emmarca en les relacions de bon veïnatge que s’han defensat des del Principat durant tota la campanya de neu. Cal recordar que des del primer moment, el Govern va consensuar amb França l’obertura de les estacions d’esquí només per als residents, i ara vol fer el mateix per tractar l’arribada dels esquiadors que puguin venir d’Espanya.

Noves ajudes

D’altra banda, el Govern prepara un pla d’ajudes per als sectors més afectats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, i més concretament, en el cas que durant el mes de març els països veïns mantinguin restringida la mobilitat per tal d’accedir al Principat. Així ho va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres Jordi Gallardo i Verònica Canals, en les dues reunions que hi ha haver ahir, entre l’executiu i els sectors econòmics més afectats per la pandèmia, que estaven representats per la Unió Hotelera, Autèntics Hotels, l’Associació d’Apartaments Turístics, la Cambra de Comerç i l’Associació de Comerciants de l’Eix Central. “El cap de Govern ens ha dit que s’està treballant en ajudes en cas que la situació per la qual estem passant s’allargui”, va dir el president de l’Associació d’Apartaments Turístics, Àlex Ruiz. No obstant això, l’executiu va evitar concretar com es realitzaran aquests nous ajuts.

A més a més, en la reunió es va acordar crear una taula de treball entre els sectors econòmics afectats i l’executiu, que serà de caràcter setmanal i on el Govern estarà representat per la ministra de Turisme, Verònica Canals, que serà l’encarregada de centralitzar l’acció interministerial. “Hem acordat que ens trobarem de manera regular per abordar les problemàtiques que puguin sorgir”, va explicar el director de la UHA, Jordi Pujol. Tot i valorar la trobada com a “positiva”, Pujol va explicar que “no hem parlat de problemàtiques concretes, sinó que més aviat hem exposat quina és la situació que estem vivint des que va començar la pandèmia ara fa onze mesos”.

Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va destacar el caràcter “positiu” de la reunió. A més a més, va explicar que la setmana vinent l’ens que presideix ja tindrà disponible els resultats de l’enquesta econòmica que es realitza semestralment per mostrar una visió global de la situació.

AJUDES PER ALS PISOS TURÍSTICS

Una altra de les qüestions que es van abordar en les reunions van ser les ajudes als apartaments turístics, que el sector està reclamant des de l’inici de la pandèmia. En aquest sentit, el president de l’associació que els representa, Àlex Ruiz, va manifestar que “pot ser que dimecres de la setmana vinent tinguem alguna bona nova”. No obstant això, va indicar que encara s’estava acabant de treballar el document per veure finalment la forma que acabaria tenint.

ELS HOTELS DEL PAS DE LA CASA, BUITS A FALTA DE VISITANTS GALS

D’aforament complet a haver de tancar per falta de reserves. Així s’estan trobant molts dels hotels del Pas de la Casa. Una època que, contràriament al que està passant, es caracteritza per l’abundància de reserves. De fet, aquestes dates coincideixen amb la setmana blanca de França, les anomenades vacances escolars de set dies que, enguany, a la zona veïna de Tolosa i Montpeller comencen demà. És habitual, doncs, que durant aquesta festivitat molts turistes gals creuin la frontera i s’estableixin en algun hotel a prop de pistes. Malauradament, però, les circumstàncies estan deixant els establiments deserts. “Els altres anys estava al cent per cent. La xifra dels guanys que hem obtingut aquest febrer actualment està a 2.000 euros quan normalment arribem a 30.000. Estem parlant d’un 98% menys”, comenta un dels treballadors de l’hotel Mirtil. I és que, com ell, la majoria d’hotels de la població o bé estan a un nivell molt baix de reserves –aproximadament el 10% o el 15%– o bé han hagut de tancar. En aquesta darrera situació s’ha trobat precisament la Jèssica, recepcionista de Picmaia Mountain Hotel, que va explicar al Diari que tot just ahir al matí havien tornat a obrir l’establiment després d’haver estat tancats des de diumenge. “Aquest cap de setmana tenim set reserves de 85 habitacions.” Tots els hotelers coincideixen que el problema va començar després que França decidís exigir un test PCR negatiu per entrar al país. “Va ser llavors quan els hotels es van buidar de cop”, comenta de nou el treballador de l’hotel Mirtil. “Molts turistes tampoc s’acaben de creure que Encamp els subvencionarà el 50% de les proves TMA.” D’altres, com Janot Marinho, de l’hotel Résidence Pierre & Vacances Pas de la Casa Princesa, també pensen que “a França hi ha molts problemes a la duana pel que fa a comunicació. Uns clients em deien avui que la gendarmeria els havia dit que la PCR els costaria 120 euros i no és cert”.

tracking