Societat
El centre de dia de la Creu Roja oferirà 56 places concertades
El dispositiu per a gent gran estarà situat a la capital, obrirà de dilluns a divendres i comptarà amb dotze professionals
La Creu Roja està habilitant un nou dispositiu adreçat a la gent gran del país, un centre de dia on els padrins puguin anar a passar el dia i realitzar activitats fora de casa. L’espai tindrà capacitat per a un total de 56 usuaris i estarà situat a Andorra la Vella. Així ho va indicar al Diari el director de l’ONG, Jordi Fernández, qui va manifestar que el dispositiu comptarà amb un total de dotze professionals i obrirà de dilluns a divendres entre les nou del matí i les cinc de la tarda. Fernández va explicar que davant del tancament dels centres de dia de les residències a causa de la irrupció de la pandèmia del coronavirus, “és necessari per a Andorra disposar d’un equipament on els més grans puguin realitzar dinàmiques i exercicis per mantenir-se actius, ja que actualment no n’hi ha cap d’actiu”.
El director va assenyalar que l’entitat treballa en el projecte des del passat mes de setembre i que els treballs de construcció de les instal·lacions, les quals es troben al costat de la seu de la Creu Roja, ja estan quasi enllestits. “Tan sols falta el mobiliari i que rebem l’autorització dels ministeris d’Afers Socials i Salut per poder donar el tret de sortida al projecte”, va dir. I va afegir que la voluntat de l’ONG és activar-lo “com més aviat millor”, però que entenen que amb les restriccions per minimitzar l’impacte del coronavirus “el Govern hagi de detallar quin serà el mètode d’aplicació del dispositiu, com per exemple garantir que tots els padrins i els professionals estiguin vacunats”.
Les instal·lacions
El centre de dia nacional compta amb una superfície de 469 metres quadrats amb espais molt funcionals, diàfans i amb molta llum. Segons va matisar Fernández, hi haurà una sala per veure la televisió, un menjador, una cuina, un espai per fer tallers i dinàmiques i un petit gimnàs. A més de nou lavabos, entre els quals dos que estan totalment habilitats per a persona amb disfuncions motrius. El director va apuntar que els usuaris tindran tots els equipaments necessaris “per a realitzar tota mena d’activitats amb el suport dels professionals”. Entre els dotze treballadors hi haurà infermers, auxiliars d’infermeria, fisioterapeutes, educadors socials, podòlegs, psiquiatres i terapeutes ocupacionals “per garantir que cobrim totes les necessitats”.
Fernández va asseverar que des de l’entitat també s’han posat en contacte amb la Universitat d’Andorra i el centre de Formació Professional d’Aixovall perquè els alumnes d’Infermeria i els de professions sanitàries i socials puguin fer les pràctiques curriculars al dispositiu. “Esperem una gran participació comunitària en el projecte, creiem que les sinergies entre la gent jove i els padrins poden ser molt positives”, va afirmar. I va indicar que també esperen comptar amb la participació dels voluntaris de l’entitat “per donar vida al centre”.
El director va comentar que tot i que el dispositiu s’ha realitzat amb la inversió de quasi 300.000 euros de “fons propis de l’entitat”, totes les places del centre seran concertades amb Afers Socials. D’aquesta manera, els usuaris que s’adrecin al ministeri i siguin “acceptats” tan sols hauran de pagar una part de la quota. A més, Fernández va puntualitzar que també estan treballant perquè la CASS cobreixi els actes sanitaris, com per exemple els fisioterapeutes.
Per cloure, Fernández va explicar que la voluntat de la Creu Roja és mantenir el projecte a llarg termini, per la qual cosa el contracte inicial és per un període de deu anys. “És un dispositiu de llarga durada, el país necessita aquest espai, sobretot en aquests moments i després de les conseqüències que ha tingut i té la crisi sanitària amb els padrins”, va dir. I va apuntar que, en un futur, “tenim l’esperança de poder ampliar els horaris d’obertura i oferir un ventall més ampli de dinàmiques”, com per exemple “balls de tarda o sortides sociosanitàries”.