Reportatge

Civisme contra l'incivisme

Una parella denuncia amb un vídeo a les xarxes socials la brutícia al mirador de la Comella, la qual consideren que “no és només culpa del que la llença”. Ambdós van decidir recollir-ho tot i van estar-s’hi dues hores en les quals van omplir fins a 10 bosses de brossa.

Civisme contra l'incivisme@THE_RUNAWAYRASCALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’uns dies visitant diferents punts del Principat, l’andorrà Martin Dawson va voler portar la seva parella australiana, Olivia Kelly, a un altre punt icònic de la capital: el mirador de la Comella. Una vegada allà, van veure amb incredulitat la quantitat de brossa que s’acumulava a la part del bosc de sota del mur. Davant d’aquell lleig i preocupant panorama, la seva reacció va ser anar a buscar unes bosses de brossa, uns guants i baixar al bosc per netejar-ho tot. “No ho podíem veure així”, assegura Dawson.

Així doncs, la parella es va passar dues hores recollint tota la “merda” que hi havia a la zona, en les quals van arribar a omplir fins a 10 bosses de brossa grans. Després van trucar al comú d’Andorra la Vella perquè passés a recollir amb una camioneta les bosses ja que no els cabien totes al seu vehicle i no ho podien transportar a la deixalleria. Per tal que no quedés en una simple acció de civisme oblidada, ho van gravar tot i ho van denunciar a les xarxes socials. “Vam decidir fer un vídeo, publicar-lo i ensenyar a la gent d’Andorra que hi ha molta brossa allà dalt, i no és l’únic mirador que està així”, explica Dawson, que afegeix que “és la natura i ha d’estar neta”.

El vídeo ha tingut una molt bona acollida, amb més de 4.000 visualitzacions en menys d’una setmana al seu compte d’Instagram The Runaway Rascals. “Ha tingut molta més repercussió de la que esperàvem i hem rebut molts comentaris”, explica l’andorrà, que assenyala que l’acumulació de la brutícia “és culpa de la gent que la llença, però també d’aquells que ho veuen i no fan res”, i afegeix que “cadascú ha d’aportar la seva part, per això nosaltres vam voler fer un vídeo”.

La denúncia a les xarxes forma part del projecte The Runaway Rascals que té la parella entre mans. El seu objectiu és viatjar per tot el món amb la seva pick up i ajudar en tot allò que puguin allà on vagin, sovint amb aspectes relacionats amb la natura, entre altres. “A cada país anirem fent coses com aquesta, volem fer una mica de tot per conscienciar”, indica Dawson. De moment, però, aquest viatge està en stand by per motius obvis de la pandèmia. “Havíem de començar aquest any amb Europa i a l’hivern fer els Alps de França, Suïssa, Itàlia i Eslovènia, i ens hem hagut de quedar uns tres mesos aquí a Andorra, però espero que l’any vinent la Covid estigui més controlada i puguem viatjar una mica més”, conclou.

tracking