Reforma legislativa
El PS proposa limitar els debats electorals
La formació entra una esmena perquè els espais als mitjans públics siguin per a les forces presents al Consell i així guanyar “fluïdesa”
Els grups parlamentaris estan treballant en la modificació de la llei electoral i del referèndum. El text està ara en el període de treball d’esmenes que porta la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals i un dels canvis que s’ha posar sobre la taula per part del PS és que els debats electorals a la ràdio i televisió públiques estiguin limitats als partits amb representació parlamentària en les darreres eleccions. És a dir, que només hi puguin participar aquelles forces que ja tenen un lloc al Consell General i en quedin exclosos els partits de nova creació o aquells que no obtinguessin prou vots com per aconseguir un escó en els últims comicis celebrats.
En un exemple pràctic, si es celebressin ara eleccions tenint en compte els partits que es van presentar el 2019, quedarien fora dels debats d’RTVA el partit Units pel Progrés liderat per Alfons Clavera o Andorra Sobirana, amb Eusebi Nomen al capdavant, per ser de nova creació. Tampoc podria participar-hi, però, el partit de Jaume Bartumeu, Progressistes-SDP, que tot i no ser un partit nou actualment no té representació parlamentària. Per a aquests partits, l’esmena presentada proposa que puguin participar en altres formats addicionals “de forma separada” als grups amb representació. Això no seria aplicable, segons la mateixa esmena, per a aquelles formacions amb un lloc al Consell General que concorreguessin als comicis sota sigles diferents o amb aliances integrades totalment o parcialment per candidatures que hagin obtingut representació en la darrera convocatòria. En aquests casos, el temps d’intervenció s’haurà de repartir a parts iguals per a tots els grups amb representació, tant en els debats com en les entrevistes.
Facilitar la “fluïdesa”
L’objectiu de l’esmena és facilitar la “fluïdesa” dels debats a RTVA en les eleccions nacionals. Es busca, segons els socialdemòcrates, formats “més dinàmics” tenint en compte que les formacions amb representació tenen més accés a la informació i que això també ajudi a recuperar l’interès de la ciutadania per la política. De fet, la idea de l’esmena presentada sorgeix després de les darreres eleccions, en què es van presentar fins a set llistes nacionals, tres de les quals sense representació al Consell. En aquell moment hi va haver un principi d’acord, segons els socialdemòcrates, entre els grups amb representació per fer una modificació de la llei que agilitzés els espais electorals a RTVA. En aquest sentit, el PS va entrar l’esmena per regular les intervencions sota criteris objectius i oberts que es treballés en comissió i s’acabés transaccionant i aprovant de mutu acord entre els grups.
Segons els demòcrates, però, la proposta de modificació no els acaba de convèncer perquè malgrat que sí que es fa en d’altres països de l’entorn en què el nombre de partits participants és molt més elevat, consideren que al Principat la limitació costaria més d’entendre. A l’espera del posicionament oficial de cada grup en el marc del treball que s’està fent a la comissió legislativa, el PS acabarà de decidir si retira o defensa, encara que sigui en solitari, la seva postura.
En tot cas, en el que coincideixen els grups és que la llei ha de ser clara. Fins ara el que diu és que tots els partits que es presentin tindran el mateix temps d’intervenció amb independència de la representació que obtinguessin en el passat i també del nombre de candidatures que hi hagi. En cas de canvi, insisteixen que han de ser clars perquè els responsables dels mitjans públics no tinguin la responsabilitat de decidir sobre aquesta qüestió.
REPRESENTACIÓ A LES MESES
La modificació de la llei electoral inclou canvis en la representació dels ciutadans a les meses electorals. Una esmena presentada per DA permetrà que aquells andorrans que ho vulguin, podran sol·licitar als comuns formar-ne part. L’accés dels ciutadans a les meses, però, serà limitat a dues persones i la presidència de la taula seguirà recaient sobre un membre del comú. En cas d’haver-hi més de dues persones que hi vulguin participar, la decisió es farà per sorteig. La majoria descarta així que s’elimini la presència de polítics de les meses electorals, tal com defensen els socialdemòcrates.