Tributació
Espot veu "poc realista" que es consideri paradís fiscal a països per la baixa tributació
El cap de Govern ha assegurat que la decisió de traslladar-se a un altre país no només es veu influïda per aquest criteri
El cap de Govern,XaiverEspot, ha assegurat aquest matí durant una entrevista al programa "AquíCuní" de Ser Catalunya que la demanda que el sindicat de tècnics del ministeri d'Hisenda espanyola ha fetamb relació aintroduir que la baixa tributació serveixi com a criteri per a considerar països dins del llistat de paradisos fiscals és "poc realista". Espot ha afirmat que és un "contrasentit", ja que la competitivitat fiscal és un dels elements quedonasobirania a un país i que apliquen molts dels quals que es troben dins de la Unió Europea. Així mateix, ha recordat que la pressió fiscal al Principat és del 26,5%, superior a la de molts països que formen part de la UE, i ha subratllat que la baixa tributació no és l'únic element pel qual empreses i ciutadans marxen a un altre Estat, sinó que és una suma d'atractius com la qualitat de la sanitat, l'entorn, i la seguretat, en el cas d'Andorra.
El sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda d’Espanya (Gestha) va avançar ahir que Andorra, Irlanda, Luxemburg, la República Txeca i Xipre podrien ser considerats com a paradisos fiscals en la pròxima llista del veí del sud que està efectuant el ministeri d’Economia i Finances arran de l’actualització d’aquesta per part de la Unió Europea. El sindicat proposa que la baixa tributació d’un Estat s’afegeixi com a nou punt en els actuals criteris de transparència, basats en l’intercanvi d’informació i de justícia fiscal, encara que el país formi part de la Unió Europea i assegura que els beneficis de multinacionals a territoris amb una baixa tributació provoca un “forat” a les arques públiques del 14% dels ingressos anuals que s’obtenen a Espanya per l’Impost sobre Societats i que a nivell europeu les pèrdues ascendeixen fins al 20%.
Així mateix, els tècnics puntualitzen en una nota de premsa emesa ahir que els països més perjudicats per aquesta fugida de tributació de les multinacionals són Alemanya, Espanya, França, Grècia, Itàlia i Letònia.
Gestha vol que el Congrés dels diputats concreti el llindar considerat com a baixa tributació i proposa que es consideri “nivell impositiu efectiu considerablement inferior” a qualsevol gravamen inferior als dos terços el tipus efectiu a Espanya.
El secretari general del sindicat, José María Mollinedo, assegura en la nota de premsa que Espanya aplicarà aquest criteri i que és una urgència actualitzar el sistema tributari espanyol i fer-ho coordinadament amb una acció coordinada d’harmonització fiscal europea.