Informe

L'avenç en els drets de gais, transsexuals, lesbianes i bisexuals s'estanca a Andorra

El Principat ocupa el 25è lloc entre els 49 països d’Europa quant al respecte al col·lectiu el 2020

L'avenç en els drets de gais, transsexuals, lesbianes i bisexuals s'estanca a Andorra

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Principat ocupa el 25è lloc entre els 49 països d’Europa quant al respecte als drets i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals (LGTBI). Ho indica l’informe corresponent al 2020 de la Federació Ilga Europa, una associació que engloba entitats de tot el continent de persones amb aquesta condició, que assenyala que Andorra va registrar l’any passat un “estancament” respecte a l’avenç en els drets del col·lectiu LGTBI. Una situació que no només ha passat al Principat sinó que també s’ha vicut en altres països europeus com Alemanya, Xipre, República Txeca, Geòrgia, Kosovo, Montenegro, Macedònia Nord i Suècia.

Respecte a la situació al rànquing, que encapçala Malta amb una puntuació de 89,1 sobre 100 i que tanca l’Azerbaidjan amb 2,3 punts, Andorra queda al mig de la taula amb 34,9. Aquesta classificació valora sis categories: igualtat i no discriminació, família, delictes d’odi i discurs d’odi, lleis de reconeixement de gènere i integritat del cos, espai dins la societat civil i asil. Andorra surt mol mal parada en el capítol de delictes d’odi i de discurs d’odi, ja que es puntua si hi ha una legislació que parli directament de la comissió de faltes sobre persones LGTBI. En no estar especificat, Andorra rep un zero. En canvi, la puntuació és de 99,7 quant a l’espai dins la societat civil.

Respecte a l’informe elaborat per Ilga Europa sobre Andorra se censura la manca d’accés a una atenció sanitària transsexual assequible, fet que “va continuar deixant molts en un estat de salut mental i físic difícil”. Recorden que dues persones transsexuals van fer campanyes per recaptar diners per a les cirurgies que afirmessin el gènere, i lamenten que la seguretat social no cobreix aquestes intervencions.

També indiquen que l’11 de gener un jove gai va ser assetjat verbalment i agredit físicament per dos homes en una sala de festes de Santa Coloma i que el 4 de novembre el moviment juvenil Contracorrent va celebrar el Dia de la faldilla, convidant qualsevol persona independentment de la identitat de gènere a portar-la a l’escola aquell dia. “A la majoria d’escoles l’acció va tenir èxit, però un institut va amenaçar els estudiants amb faldilles amb l’expulsió i com a resposta els estudiants també la van portar l’endemà”.

Recorden que DiversAnd va continuar instant els diputats de manera individual a reformar la legislació sobre reconeixement legal de gènere. El Dia de l’orgull gai, DiversAnd va celebrar una petita protesta fent una crida al Govern per garantir que les persones transsexuals puguin canviar el seu nom i el gènere legal en una administració ràpida, accessible i fàcil.

En positiu destaquen la creació de l’Observatori de la igualtat, que comptarà amb un comitè específic sobre qüestions relatives al col·lectiu LGTBI.

tracking