Pandèmia mundial
Els pubs demanen poder obrir com a bar i fins a les dotze de la nit
La Unió de Bars demana al Govern un segell de qualitat per a qui compleixi les mesures
El sector de l’oci nocturn demana assimilar-se als bars i poder allargar l’horari d’obertura fins a les dotze de la nit. Ho va afirmar ahir el representant del col·lectiu, Carlos Nascimiento, després de mantenir una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, en la qual també va participar la Unió de Bars, representada per Francesc Medina. Nascimiento va explicar que una de les opcions que el sector té sobre la taula és reconvertir-se en un bar de copes o un snack bar, en el qual poder acollir clients “i fer una mica de caixa”. El representant va exposar que mentre les discoteques no puguin obrir “hem de trobar una alternativa per poder començar a treballar. Fa quasi un any que estem tancats per obligació i les ajudes del Govern no són suficients”.
A més, va assenyalar que si l’executiu acceptés aquesta “reconversió”, el sector també demana poder ampliar l’horari fins a la mitjanit. “Nosaltres fins a mitja tarda no podem començar a treballar, no som un bar ni una granja, i per això seria necessari obrir fins a les dotze de la nit, com a mínim”, va asseverar. Tanmateix, va comentar que una altra de les propostes que van exposar a l’executiu va ser la possibilitat d’eixamplar el percentatge d’ajuda als lloguers fins al 100%, per “compensar la manca d’ingressos que hem patit i estem patint”. I va etzibar que “si en un parell de setmanes no rebem cap resposta del Govern potser ens plantejarem alguna acció per incentivar l’obertura”.
Per la seva banda, Medina va expressar que a banda de la “tradicional” demanda per poder obrir fins a les nou de la nit, el sector de la restauració també va sol·licitar que a través del Govern es creï una etiqueta que validi el compliment de les mesures de prevenció de contagis per la pandèmia. “Volem un segell de qualitat que corrobori el compliment de les mesures Covid per donar confiança als clients i posar pressió als establiments que no estan complint les normes”, va dir.
La resposta del Govern
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que treballaran de la mà amb el sector per valorar la possibilitat de fer “reconversions” als locals que els permeti tenir “una mínima activitat d’ingressos”. “Ens han dit que prefereixen treballar abans que rebre subvencions”, va afirmar Gallardo, que va obrir la porta a “convertir pubs en snack bars o restaurants”. En qualsevol cas, el ministre es va comprometre a revisar els criteris per ajustar la casuística del sector de l’oci nocturn, sempre que l’evolució sanitària sigui favorable i compti amb la validació del comitè tècnic. Respecte a la reivindicació dels bars d’ampliar la franja horària fins a les nou de la nit, Gallardo va dir que s’analitzarà la proposta sense la voluntat de “penalitzar”, tot i que va deixar entreveure que en aquests moments no és possible satisfer la demanda.
EL SECTOR HOTELER, RESSENTIT PER LA DECISIÓ DE NO OBRIR PISTES
La decisió del Govern de no obrir les estacions d’esquí als turistes espanyols ha acabat d’enfonsar les últimes esperances que encara podia mantenir el sector hoteler. “No teníem previsió d’un volum exagerat de gent, però sí que es podia preveure una mica més de moviment. Més enllà d’opinar sobre el motiu d’aquesta decisió, sabem que ens ha perjudicat. Ens ha enfonsat una mica més”, comenta Carles Ramos, president de la Unió Hotelera. Afegeix, en aquest sentit, que Andorra té la sort de gaudir d’un públic madrileny molt fidel pel que fa al turisme d’esquí. És per això que la no obertura de les pistes els ha ensorrat encara més, ja que Madrid era una de les comunitats que haurien pogut desplaçar-se al Principat per esquiar –juntament amb les illes Canàries i les illes Balears– i, en conseqüència, s’haurien pogut allotjar en hotels o apartaments de la zona. En aquesta mateixa línia, Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària, ha lamentat que el Pas de la Casa a hores d’ara també es troba en una situació crítica pel que fa al sector hoteler. “Ara és complicat. Si no obren les pistes a persones que no siguin només residents la gent anirà a l’altre costat (França), que hi ha més opcions.”