Finances

Espot reitera la defensa del sistema fiscal

Considera “poc realista” la demanda d’introduir la baixa tributació com a criteri per entrar a la llista de paradisos

Espot reitera la defensa del sistema fiscalSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va tornar a defensar ahir el sistema fiscal d’Andorra, en aquest cas en una entrevista al programa de ràdio matinal Aquí Cuní, de Ser Catalunya. Espot es va referir a la demanda que el sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda espanyol ha fet amb relació a introduir que la baixa tributació serveixi com a criteri per considerar països dins de la llista de paradisos fiscals. Per al cap de Govern, la demanda dels tècnics d’aquest ministeri de l’executiu espanyol és “poc realista”.

Espot va afirmar a l’entrevista que la demanda és un “contrasentit”, ja que la competitivitat fiscal és un dels elements que donen sobirania a un país i és un sistema que apliquen molts dels estats que es troben dins de la Unió Europea.

Així mateix, va recordar que la pressió fiscal al Principat és del 26,5%, superior a la de molts països que formen part de la Unió Europea, i va subratllar que la baixa tributació no és l’únic element pel qual empreses i ciutadans marxen a un altre Estat, sinó que és una suma d’atractius. En el cas d’Andorra va assenyalar la qualitat de la sanitat, l’entorn i la seguretat.

Demanda dels tècnics

El sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda d’Espanya (Gestha) va anunciar dilluns que Andorra, Irlanda, Luxemburg, la República Txeca i Xipre podrien ser considerats paradisos fiscals en la pròxima llista del veí del sud que està efectuant el ministeri d’Economia i Finances, arran de la seva actualització per part de la Unió Europea. El sindicat proposa que la baixa tributació d’un Estat s’afegeixi com a nou punt en els actuals criteris de transparència, basats en l’intercanvi d’informació i de justícia fiscal, encara que el país formi part de la Unió Europea, i assegura que els beneficis de multinacionals en territoris amb una baixa tributació provoca un “forat” a les arques públiques del 14% dels ingressos anuals que s’obtenen a Espanya per l’impost sobre societats, i que en l’àmbit europeu les pèrdues ascendeixen fins al 20%.

Així mateix, els tècnics van assegurar que els països més perjudicats per aquesta fugida de tributació de les multinacionals són Alemanya, Espanya, França, Grècia, Itàlia i Letònia.

Parlament europeu

Gestha va recordar dilluns que el Parlament europeu va aprovar recentment, amb el 90% del vot favorable dels eurodiputats, una resolució sobre paradisos fiscals en què es demanava a la Comissió i al Consell que proposin un nivell mínim efectiu d’imposició que constitueixi un criteri independent per a la inclusió a la llista de la UE.

El sindicat valora que el govern d’Espanya hagi inclòs aquest tercer criteri, encara que de forma “indeterminada”, en el projecte de llei contra el frau fiscal, a un “nivell impositiu efectiu considerablement inferior” a l’exigit a Espanya. No obstant això, els tècnics confien que el Congrés concreti el límit de la que es consideraria una “baixa tributació” d’un país o territori.

tracking