Pandèmia mundial
Més residents d'alt poder adquisitiu trien Andorra
La qualitat de vida que ofereix Andorra amb la seguretat, la salut i l’oferta educativa complementa la fiscalitat com a atractiu
Les persones de fora d’Andorra que volen residir al país han augmentat durant el darrer any. Així ho han confirmat al Diari diversos assessors que gestionen l’arribada de nous residents al Principat. “En els darrers mesos sí que hem notat un creixement d’entre un 15% i un 20% de les peticions per tal de traslladar-se aquí”, explica l’advocat especialista del bufet Emindset Law Oriol Giró.
El perfil dels nous residents s’agrupa en dos grans grups, segons va explicar Giró. D’una banda, els empresaris d’entre 45 a 60 anys, que traslladen el seu negoci al Principat i que realitzen posteriorment una agrupació familiar. L’altre és el de professionals relacionats amb el món digital amb edats entre els 20 i els 35 anys. A més a més, Giró va afegir que “està arribant molt talent en el camp digital, que si el país el pot retenir oferirà un gran potencial per al futur econòmic d’Andorra. En aquest grup coincideix també l’assessora de Torres International Partners Maria Mora. “Hi ha un increment i són perfils econòmics mitjans i alts de persones que inicien els tràmits per viure al país” va indicar Mora.
L’arribada d’El Rubius ha servit per il·lustrar una realitat que augmenta en els darrers mesos. “Estem tenint molts clients que realitzen els tràmits per venir a viure al país el negoci dels quals se centra molt en les xarxes socials”, va explicar l’advocat Joan Miró, que va destacar que “són perfils majoritàriament de gent jove i amb un poder adquisitiu important, que decideixen fer el pas i traslladar-se a Andorra”.
L'atractiu del país
La fiscalitat no és l’únic motiu pel qual s’estan realitzant aquests canvis de residència. Els tres assessors van coincidir a explicar que si bé la baixa tributació que té el Principat influeix en aquesta decisió, el tret diferencial que fa que s’esculli Andorra i no Irlanda, Luxemburg o Xipre és la qualitat de vida que ofereix el Principat. “Hem de pensar que la proximitat amb Espanya i la qualitat de vida de què gaudeixen una vegada estan instal·lats aquí influeix”, explica Miró. En el mateix sentit, Mora va afirmar que “la fiscalitat òbviament que ajuda a l’hora de prendre la decisió, però també hi ha una sèrie de factors importants com la seguretat que hi ha al país, que fan que decideixin traslladar-se aquí amb tota la seva família”. Giró va destacar que “l’anonimat i la vida tranquil·la” també eren punts cabdals per al canvi. A més a més, el fet de comptar amb un sistema de salut amb una gran qualitat i un sistema educatiu altament competitiu acaben sent determinants.
En relació amb l’origen dels nous residents, els tres assessors van coincidir a destacar que el grup majoritari procedeix d’Espanya. No obstant això, des d’Emnidset Law van explicar que “cada cop més hi ha perfils que surten dels països que no estan més a prop. En els darrers temps han arribat persones dels Estats Units o del Canadà”. El gir de la nacionalitat també el va destacar Maria Mora, que va comentar que “és cert que n’hi ha molts que són de països de proximitat, però també hem detectat que hi ha un creixement important de persones de nacionalitats diverses que no són l’espanyola o la francesa”. També hi ha una part de jubilats, que tenen una segona residència al país, que han decidit traslladar-s’hi per haver-hi més llibertat en les restriccions.
Més habitatge de luxe
Aquest increment de trasllats ha afavorit el sector immobiliari. “Hi ha hagut un augment de demanda d’habitatges d’entre 400.000 i un milió d’euros”, va explicar Cristina Bernabéu, del grup Becier. Un punt, el de l’augment dels estrangers amb interessos immobiliaris al país, que també van confirmar des de Lucas Fox.