Pandèmia mundial

Un estudi constata que el 35% dels contagis són de la soca britànica

Els geriàtrics podran tornar a rebre visites i l’aforament dels actes culturals s’amplia al 40%

Salut assegura que el 35% dels casos de Covid-19 són de la soca britànicaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar ahir en roda de premsa que el 35% dels nous contagis per Covid-19 provenen de la soca britànica, una variant més infectiva del virus que s’ha pogut detectar a partir d’una anàlisi a les aigües residuals del país. “El 65% són restes de l’àcid ribonucleic del virus de Wuhan i el 35% són de la soca britànica”, va afirmar el ministre, que va mostrar-se “amb cert grau de tranquil·litat” després de conèixer el resultat de l’estudi. “Sembla que no ha tingut gaire impacte. Si la soca britànica no ens ha afectat és gràcies al comportament cívic i responsable de la societat”, va manifestar. Per dimensionar aquest percentatge, Benazet va posar com a exemple que a la regió sanitària catalana de l’Alt Pirineu i Aran es troben amb un percentatge del 40% o, fins i tot, a la zona d’Olot “pràcticament estan al 80%.

Referent a l’arribada de les vacunes, Benazet va declarar que no hi ha novetats i que cal “esperar pacientment”. De totes maneres, va recalcar que el retard en l’aprovisionament de vaccins no ha d’alterar els terminis previstos, pels quals a l’estiu “hi haurà un 60% de la població immunitzada”. En aquest sentit, el ministre va encarar “amb optimisme” el futur i va citar la veu dels epidemiòlegs per vaticinar “un bon mes de maig”, en el qual l’impacte de la campanya de vacunació i la meteorologia jugaran a favor per disminuir el risc de transmissió del virus.

Alleujament de mesures

Paral·lelament, el titular de Salut va anunciar que a partir d’aquest cap de setmana les residències podran tornar a rebre visites familiars i els usuaris podran sortir a l’exterior acompanyats d’un professional del centre. L’aixecament d’aquestes restriccions ve motivat pel grau d’immunització que estan desenvolupant els residents que tenien serologia negativa, ja que fa una setmana van rebre la segona dosi corresponent al fàrmac de Pfizer. Juntament amb aquesta mesura, Benazet va explicar ahir que l’aforament màxim dels actes culturals passarà del 30% al 40%. Quant a la limitació del topall de sonoritat musical a 50 decibels a l’interior dels locals, el ministre va recular per demanar que la música es limiti a tenir “una funció d’acompanyament ambiental”.

Pel que fa a l’assistència de públic als esdeveniments esportius, va insistir que “anirem obrint l’aixeta a poc a poc”, i va sostenir que en aquests moments no es plantegen relaxar més mesures, tot i que va deixar clar que seran més permissius amb els que es realitzin a l’exterior. Finalment, va asseverar “haver rebut força queixes i constatacions d’infraccions” de persones fumant amb la mascareta baixada mentre caminen pel carrer, quelcom que suposa “un risc per a les persones que es creuen”, raó per la qual va recordar la prohibició vigent.

DIAGNOSTICATS 28 CASOS NOUS EN LES DARRERES 24 HORES

El ministeri de Salut va diagnosticar ahir 28 casos nous, que eleven la xifra total de contagiats des de l’inici de la pandèmia fins als 10.583. Per la seva banda, els casos actius disminueixen a 410, 16 menys que dimarts, i les recuperacions arriben a 10.066 persones amb 44 altes mèdiques donades en les últimes 24 hores. En el capítol de defuncions no es va haver de lamentar cap pèrdua i la xifra de víctimes es manté en 107. Respecte a la pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 22 pacients ingressats per Covid-19 a l’hospital, dels quals 11 es troben a planta i 11 a l’UCI –set requereixen l’assistència de la ventilació mecànica–. Per últim, els cribratges a estudiants que s’han fet en aquesta tercera onada de la pandèmia sumen 21.818 tests, dels quals s’han detectat 70 positius.

tracking