política

El PS denuncia la inacció en política exterior

López qüestiona que un projecte de llei espanyol que afecta Andorra faci el tràmit parlamentari sense que se sàpiga

El PS denuncia la inacció en política exteriorARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata critica la manca d’acció de la política exterior del Govern. En declaracions al Diari, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va dir que “nosaltres fa dies que diem que les polítiques dels governs que hi ha hagut en els darrers anys han menyspreat bastant les relacions internacionals, i les han posat en una segona fila. I ara estem pagant les conseqüències d’aquesta inacció”. Per al socialdemòcrata, “ens hem de preguntar que ha estat fent l’ambaixador a Madrid mentre aquest projecte de llei, que va aprovar el govern espanyol el mes d’octubre, feia tot el tràmit parlamentari” i va recordar que “el canvi en relació als paradisos fiscals no és cap esmena, sinó que ho deia ja el text que es va aprovar a Madrid a l’octubre”.

El socialdemòcrata va lamentar la situació, que la va qualificar de “molt greu” si al final el text espanyol acaba tirant endavant i que “no és només que puguin qualificar o no com a paradís fiscal, sinó que posarà en risc moltes de les inversions espanyoles que es puguin fer a Andorra i viceversa”. López va redundar que “és molt important saber què està passant amb les relacions internacionals i per què no s’ha fet res fins ara”.

Per tal de reconduir la situació, divendres passat, la presidenta del PS, Susanna Vela, i el mateix López es van reunir amb el flamant ministre de Política Territorial i Funció Pública espanyol i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui li van traslladar el neguit que es viu a Andorra pels canvis legislatius en matèria de paradisos fiscals que s’estan abordant des del Congrés dels Diputats espanyol. “Vam fer aquesta reunió perquè el cap de Govern em va demanar si podíem mediar en aquesta situació”, va exposar el president del grup del PS. No obstant això, va dir que “el minsitre ens va dir que el tràmit parlamentari estava molt avançat, i que des del govern no es podia fer gran cosa, sinó que calia parlar amb el grup parlamentari del PSOE”. Uns contactes que des de les files socialdemòcrates ja s’han fet amb la presidenta del grup socialista, Adriana Lastra.

López va recordar que “nosaltres, des del primer moment, sempre ens hem posat a disposició del Govern, per tal de poder ajudar en el que faci falta”, però va lamentar que “fins ara, no se’ns ha utiltizat i no hem pogut aportar tot el que teníem. I més tenint en compte les relacions que tenim a nivell internacional amb tota la família socialdemòcrata a nivell europeu”.

Seguint en la línia dels contactes que ja s’han iniciat tant amb el ministre Iceta com amb la presidenta del grup del PSOE, els socialdemòcrates mantindran durant les properes setmanes converses per tal de veure si la situació que defineix el text legal és reversible. Cal recordar que el projecte de llei no defineix els topalls del que Espanya consideraria una tributació anormalment baixa, i que sí que hi ha dues esmenes, una d’Esquerra Republicana i l’altra del Grup Plural, que demanen fixar en un 50% i un 65% menys la diferència de tributació per ser paradís fiscal.

ESPOT TITLLA D'ANÈCDOTA L'ARRIBADA DELS 'YOUTUBERS'

El cap de Govern, Xavier Espot, va qualificar en una entrevista al rotatiu espanyol El Mundo com a “qüestió anecdòtica” l’arribada de youtubers a Andorra procedents d’Espanya. Espot va asegurar que Andorra ha de ser considerada com una jurisdicció cooperadora i que per aquest motiu no hauria de prosperar la proposta d’inclure el país a la llista espanyola de paradisos fiscals.

tracking