música
Una temporada amb protagonisme jove
El programa de la Fundació ONCA inclou tres concerts amb músics de la jove orquestra
“La temporada 2021 de l’ONCA segueix les mateixes directrius que ens hem marcat en aquesta nova etapa de la fundació, que són: formació, país i persones.” D’aquesta manera el comissari artístic Albert Gumí presentava ahir amb la resta de l’equip de l’entitat la que serà la 28a edició de la Fundació ONCA. Un conjunt de concerts i experiències que vindran molt definits per aquests tres eixos de treball.
La nova temporada, doncs, que es va donar per iniciada amb el concert de valsos els dies 1 i 3 de gener, anirà seguida de moltes propostes dirigides per a tot tipus de públic, des d’aquells que es puguin considerar purament melòmans fins als que no acostumen a seguir el repertori de manera freqüent. En aquest sentit, de moment, i degut a la pandèmia, molts dels concerts –concretament els de titularitat ONCA– s’enregistraran i seran virtuals.
Així doncs, enguany la fundació presenta tres concerts en els quals s’ajuntaran les formacions ONCA i Jonca, amb l’objectiu de procurar que la formació dels joves intèrprets del país tingui una continuïtat al llarg del temps: el concert de Primavera, un concert dramatitzat previst per al 16 de maig, el concert de Santa Cecília, que es farà el 21 de novembre i en el qual hi participarà la formació Hysteriofunk, i el concert de Nadal, que tindrà lloc el 19 de desembre i estarà a càrrec de la coordinació artística el violinista de l’ONCA Jordi Coll.
Enguany, la fundació també vol posar èmfasi en la música de casa nostra. Això es materialitzarà sobretot en el concert de la Constitució, que tindrà lloc el mateix 14 de març i se celebrarà per primera vegada a l’Auditori Nacional. Aquest concert,que representarà l’inici d’un gran projecte de recuperació, renovació, ampliació i afirmació del patrimoni musical tradicional andorrà, vol donar, a través de la creació de diversos arranjaments, una nova vida a la música d’arrel tradicional andorrana. A partir d’arranjaments, doncs, s’han creat peces tradicionals pròpies de cada territori en un format clàssic que interpretarà l’ONCA. En aquest sentit, s’estrenarà la Dansa de Canillo, una peça creada des de zero per Albert Gumí, ja que es tracta de l’única parròquia de la qual no s’ha trobat cap peça.
Pel que fa a la primavera s’ha programat el SaxFest, i a l’estiu tornarà el concert als jardins de Casa de la Vall i l’ON-Carrer.
Quant als projectes educatius i als tallers formatius, la fundació vol esperar a veure com evoluciona la pandèmia per poder concretar dates.
CONCERTS
El concert de la Constitució presentarà una adaptació de les danses tradicionals andorranes en un format clàssic.
El concert de Primavera, interpretat per la Jonca i la Joncand, serà un concert dramatitzat que girarà entorn de la història de Peer Gynt.
El concert als jardins de Casa de la Vall recuperarà la versió clàssica de la serenata com a protagonista d’aquesta nit d’estiu.
L’ON-Carrer portarà actuacions de curta durada als carrers i comptarà també amb la participació d’altres disciplines com la dansa i el teatre
El concert de Santa Cecília celebrarà els 20 anys de la Jonca i els 25 anys de la històrica formació Hysteriofunk en un únic concert conjunt.
El concert de Nadal estarà protagonitzat per joves músics del país provinents de diverses escoles de música.