Govern exigirà a les empreses un registre per combatre la bretxa salarial

Pons sosté que es crearà un registre públic que respectarà l’anonimat per combatre greuges en què el sexe condiciona el sou percebut per realitzar la mateixa feina

Govern exigirà a les empreses un registre per combatre la bretxa salarialSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, va presentar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres el projecte de llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes, que un cop aprovat per l’executiu s’entrarà a tràmit al Consell General els propers dies. Una de les principals novetats que recull el text és la creació d’un registre públic de dades per combatre la bretxa salarial. En aquest sentit, tal com va explicar Pons, el Govern pretén obligar les empreses a facilitar informació “anònima” relativa a la remuneració dels seus treballadors per tal de detectar situacions en què un home percep un sou major que una dona per realitzar la mateixa feina. Tot i que no va aprofundir en detalls, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana va comentar que l’objectiu del Govern és poder disgregar les dades en funció de variables com el sexe i perfils sociodemogràfics “per veure la porció de la població afectada per la bretxa salarial”.

“Sempre hi pot haver situacions en una mateixa empresa en la qual dos treballadors, indiferentment del sexe, tinguin més disponibilitat a fer hores extres i demanar permisos no retribuïts. Aquests poden ser percebuts com a factors no ofensius, però són considerats bretxa salarial”, va reflexionar Pons, que va fer referència a “situacions estructurals” en què les dones “històricament han renunciat a la feina o han sol·licitat una reducció de la jornada per tenir cura dels fills”. “No volem perpetuar els estereotips”, va sentenciar.

Altes figures de la llei

Paral·lelament, Pons va explicar que aquest projecte de llei també aspira a crear l’Institut Andorrà de les Dones, un òrgan que de forma autònoma pugui vetllar i impulsar polítiques públiques amb perspectiva de gènere. “Podran fer assessorament a les empreses i fins i tot podran acompanyar els estaments públics per fiscalitzar les seves polítiques”, va manifestar Pons, que va insistir que el desenvolupament d’aquest instrument “no és un capritx”, sinó que respon als “compromisos internacionals adquirits” per assolir “una societat garantista”.

Així mateix, en els plans d’igualtat també es preveu la representació paritària d’homes i dones en càrrecs de responsabilitat, un greuge conegut com a sostre de vidre. “Hem d’arribar a la tendència del cinquanta per cent perquè l’equilibri ja hi és demogràficament representat i hem de traslladar aquesta representativitat als consells d’administració de les empreses”. A més, en el text queda palesa l’obligació de formar tot el personal de les administracions, inclosos batlles, magistrats i cossos especials, mitjançant la perspectiva de gènere, així com la creació de protocols d’abordatge i prevenció de l’assetjament sexual.

“Podem dir que no hi ha retard perquè hem fet molts avenços durant els darrers anys, però necessitàvem una normativa concreta que desenvolupés la igualtat real i efectiva més enllà dels principis de la Constitució”, va exclamar Pons, que va recordar que la llei també incorporarà un règim sancionador. D’altra banda, amb referència a la transversalitat de la llei, també va apel·lar als mitjans de comunicació, a les empreses de publicitat i audiovisuals pel seu “important rol” a l’hora de adreçar-se a la població amb perspectiva de gènere. Per elaborar aquest projecte de llei, Pons va subratllar que s’han tingut en compte esmenes de la societat civil gràcies a la partici­pació d’entitats feministes, associacions de dones, l’Observatori de la Igualtat, sindicats i la col·laboració de diferents ministeris. El resultat de tot plegat són 71 articles que tenen com a meta “lluitar contra totes les discriminacions i aquelles que particularment afecten les dones”. De totes maneres, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana va recordar que aquest és un llarg camí per recórrer en el qual s’ha de partir de la premissa que “les dones i els homes són iguals davant la llei”.

tracking