Pandèmia mundial
Catalunya allarga el tancament comarcal fins al 8 de març
La Generalitat insisteix que s'han d'evitar les interaccions socials perquè la baixada de contagis s'ha estancat
La Generalitat de Catalunya prorroga el confinament comarcal del territori fins al 8 de març per l'estancament de la baixada de contagis. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest matí després de la reunió del Procicat que s'han de mantenir les restriccions vigents perquè l'ocupació als llits de crítics continua sent molt alta i és necessari evitar les trobades socials on es treu la mascareta amb persones que no són de la mateixa bombolla.
Vergés ha remarcat que hi ha més de 600 persones a les UCI i que si hi ha un repunt els nous malalts s'afegirien als que hi ha i obligarien a ajornar activitat assistencial no Covid que "necessitem mantenir". La consellera catalana ha informat que la taxa de reproducció "voreja l'1 i vol dir que no estem baixant de forma clara" i ha destacat que la vacunació ajuda molt a frenar la pandèmia però "necessitem més temps i més dosis. Veiem el final del camí però cal més temps". Alba Vergés ha subratllat que el confinament comarcal s'allarga perquè "si s'aixequessin certes mesures de mobilitat la primera resposta de la gent perquè volem trobar-nos amb d'altres persones serà fer aquestes trobades" i ha recalcat que la situació actual "és que continuem en plena tercera onada, no l'hem superada i no hem de propiciar més trobades".
El secretari de Salut català, Josep Maria Argimon, ha precisat que les mesures es revisen ara cada 7 dies i no cada 15 dies per mirar més acuradament com va la pandèmia i per això no es poden fer previsions sobre si en Setmana Santa encara estarà en vigor el confinament comarcal. Argimon ha afirmat que "en aquesta epidèmia és molt complicat fer previsions i volem anar cap a la normalitat i ho tindrem present però queda més d'un mes per a Setmana Santa i és una eternitat". Vergés ha reblat que no es tracta de que arribi aquest període festiu si no que les properes setmanes "són claus per mantenir la contenció i tots volem arribar a la normalitat però no podem posar en risc el camí de control de la pandèmia" i ha indicat quei que amb totes les mesures que s'estan respectant i sobretot amb la vacunació "ja veiem el canvi d'escenari per garantir que el futur serà diferent".
Mesures per donar aire
El Procicat ha aprovat petits canvis que s'aplicaran a partir de dilluns vinent "per donar aire" a les diferents activitats i ha decidit permetre l’obertura dels centres comercials, sense la restauració, i els comerços de més de 400 metres quadrats entre setmana, amb un 30% d’aforament, i sense superar aquest màxim de superfície.
Les modificacions de restriccions permeten que les piscines passin del 30% al 50% i que es puguin fer sortides dels centres educatius amb pernoctació mantenint la bombolla de classe. Vergés ha assenyalat que es treballa per recuperar l'ensenyament presencial del segon curs de les universitats a partir del 8 de març.
La consellera catalana s'ha referit al projecte per implantar un passaport sanitari anunciat per la UE per acreditar la immunitat contra la Covid-19 i ha afirmat que "per aplicar un certificat primer s'ha de garantir que la majoria de la població hagi tingut accés a la vacuna perquè Salut va lligat a reduir desigualtats" i per això és necessari que tots els països es puguin dotar de les dosis suficients de vacunes.
FRANÇA POSA EN VIGILÀNCIA ESPECIAL UN 40% DE LA POBLACIÓ
El primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar ahir que 20 departaments amb una elevada influència de coronavirus estaran en “vigilància reforçada” i que si la situació es deteriora, se’ls aplicaran noves restriccions a partir del 6 de març vinent. Aquests departaments, que sumen gairebé un 40% de la població del país, tenen una incidència de més de 250 casos per 100.000 habitants en els últims set dies. Castex va descartar una relaxació de les restriccions en l’àmbit nacional perquè “la situació sanitària del país ha empitjorat els últims dies”. Entre els territoris en vigilància es troben regions com París i ciutats mediterrànies com Niça i Marsella.
REUNIÓ ENTRE ESPOT I FÀBREGA PER LA COL·LABORACIÓ SANITÀRIA
El cap de Govern, Xavier Espot, es va reunir ahir amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, per tractar la col·laboració sanitària en el marc de la pandèmia. També van parlar de la situació epidemiològica dels dos territoris i de la candidatura transnacional per ser considerats patrimoni mundial de la Unesco.