Pandèmia mundial
Els viatges fets per les companyies de bus internacionals van caure un 53%
L’any passat es van fer 13.959 trajectes, 6.184 cap a l’estranger i 7.775 d’entrada a Andorra
Les companyies andorranes de línies regulars internacionals de viatgers van realitzar l’any passar un total de 13.959 viatges. D’aquests, 6.184 van ser cap a l’estranger i 7.775 amb destinació el Principat. Així, i segons el balanç publicat per Estadística, el tancament de fronteres i les restriccions de mobilitat que es van imposar a tot el món de manera generalitzada l’any passat a partir del març per la pandèmia de Covid-19 es van traduir en una caiguda del 53,4% dels viatges de les companyies de transport internacional respecte al 2019.
Quant als viatgers, durant l’any 2020 es van transportar un total de 144.810 persones. D’aquestes, 74.885 van anar cap a l’estranger i 69.925 van tenir com a destinació el Principat. Aquestes xifres van representar una baixada general del 55,9% respecte al moviment registrat el 2019.
Del total de passatgers transportats, el 14,9% van ser residents. I és que les dades de l’any 2020 presenten un augment de la proporció de residents que es veu incrementada a partir del mes de setembre. Per contrapartida, els visitants d’altres procedències van ser els que van davallar en major proporció a causa de les restriccions causades per la Covid-19.
Respecte al perfil dels passatgers, van baixar els excursionistes, i la majoria dels passatgers visitants se situen en una franja d’edat d’entre 25 i 44 anys, que representa una disminució dels menor d’edat i de les persones majors de 65 anys.
Pel que fa al motiu de la visita, el personal que més es va incrementar el 2020 va ser el que visitava familiars i amics, seguit del turisme esportiu.
Respecte a les destinacions, els viatges a Barcelona van començar una lleugera recuperació a partir del juliol, igualment que a Tolosa, els qual des del mes d’abril es va mantenir estables fins a final d’any. Pel que fa a la destinació a Portugal, tot i que durant els mesos d’abril, maig i juny no hi va haver activitat, a partir del juliol va presentar una estabilitat del nombre de serveis. La destinació a Lleida a partir del mes de juny va començar a recuperar els serveis, fins arribar a certa estabilitat durant l’últim trimestre.
EL CONSUM D'ENERGIA DISMINUEIX AL GENER
La reducció de l’activitat econòmica per la pandèmia es veu reflectida en el consum d’energia, que va baixar un 28,7% al gener respecte a la xifra del mateix mes de l’any passat, segons les dades publicades per Estadística. El recull del departament fet públic ahir indica que el consum de tones equivalents de petroli va ser de 16.845 davant de les 23.639 del gener del 2020, i en el cas dels megawatts per hora va ser de 56.075, un 12,2% menys que fa un any.
UN 16,4% MENYS DE VENDES A LES GRANS SUPERFÍCIES EL 2020
Les vendes a les grans superfícies van caure un 16,4% el passat desembre respecte al mateix mes de l’any anterior, segons el darrer informe del departament d’Estadística. La venda dels productes alimentaris va disminuir un 7,8%, mentre que la de la resta de productes, els no alimentaris, va davallar un 22,9%, una variació que se situa per sota de les de França (+2,1%) i Espanya (-2%). Pel que fa a l’índex de vendes a preus constants (descomptant l’efecte dels preus), la variació va ser del -17% el desembre del 2020 en comparació amb mateix mes del 2019, mentre que les vendes de productes alimentaris van caure un 8,8% i les de la resta de productes, un 23,3%. L’evolució del personal ocupat a les grans superfícies comercials el desembre del 2020 va ser d’un 3,3% inferior en relació amb l’any anterior.