Pandèmia mundial
El govern espanyol insta Brussel·les a “accelerar” el passaport sanitari
Considera que l’eina digital permetrà garantir la realització de viatges segurs a l’estiu
La ministra de Turisme espanyola, Reyes Maroto, va reclamar ahir a la Comissió Europea que “acceleri el desenvolupament dels instruments digitals d’informació sanitària interoperable” necessaris per posar en marxa el passaport sanitari. Ho va fer en una reunió amb els homòlegs europeus, en la qual Maroto va defensar “decididament” la necessitat de tenir un passaport Covid per tal de garantir la possibilitat de reiniciar “els viatges segurs” de cara a la temporada d’estiu.
Segons va apuntar la presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, els treballs tècnics per tenir el sistema digital per al passaport sanitari podrien estar enllestits en tres mesos. D’altra banda, la ministra de Turisme espanyola va posar de manifest que és necessari crear “protocols comuns” per “evitar prohibicions de circulació de viatgers a l’interior del mercat intern”, però també amb països tercers com per exemple el Regne Unit, un dels països dels quals el país veí del sud rep més turistes. A més, Maroto va reclamar a la Comissió Europea la realització d’un “programa ambiciós de recuperació del turisme comunitari” per poder fer front a les pèrdues registrades durant el darrer any a causa de la irrupció de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. Tal com va assenyalar la ministra, aquest programa ha de permetre que “Europa segueixi sent un referent turístic arreu del món”.
Pressió de sis països
Espanya i cinc països més pressionen pel passaport sanitari. Després de la trobada dels ministres de Turisme de la Unió Europea, el govern espanyol i el d’Àustria, Bulgària, Grècia, Malta i Eslovàquia van fer pública una declaració conjunta amb la voluntat de pressionar la Comissió Europea perquè agilitzi els tràmits previs per poder posar en marxa en la brevetat més gran possible el passaport sanitari. “La ràpida creació d’eines digitals serà clau”, van manifestar els representants dels sis països, els quals van alertar que si no hi ha una eina comuna poden augmentar les “iniciatives bilaterals” dels estats, la qual cosa podria derivar en confusió envers els ciutadans. “L’eina digital sobre informació sanitària podria facilitar els viatges segurs i, per tant, seria un impuls important per ajudar a rellançar el turisme a Europa, on les restriccions per la pandèmia han tingut molta afectació”, van remarcar els ministres.